Da se hrana ne pokvari
4. julij 2024

Nekaj nasvetov o shranjevanju hrane v hladilniku.
Dodaj vsebino med priljubljene
Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija
Načrtujte vnaprej, da se izognete zavržkom
Študija o navadah načrtovanja obrokov v Franciji je pokazala, da so imeli udeleženci, ki so obroke načrtovali vnaprej, bolj raznoliko in uravnoteženo prehrano ter manj težav preveliko težo.
Hiter nasvet: fotografirajte vsebino hladilnika, preden se odpravite po nakupih.
Poučite se o razliki med "porabiti do" in "uporabno najmanj do".

"Uporabno najmanj do" in "porabiti do" – poznate razliko?
Pustite, da se ostanki obroka ohladijo na sobno temperaturo
Ne glede na to, ali jih boste shranili v hladilnik ali zamrzovalnik, jih vedno najprej ohladite na sobno temperaturo. V nasprotnem primeru temperatura v notranjosti aparata naraste, kar vpliva na svežino drugih živil, aparat pa pospešeno deluje, da ponovno ohladi notranjost, kar pomeni večjo porabo energije in večje stroške.
Če ostanke čez noč pustite na kuhinjskem pultu, se lahko hitro namnožijo neželeni mikroorganizmi.
Živila hranite v embalaži
Živila hranite v originalni embalaži, kadar je to mogoče, saj je skoraj zagotovo zasnovana z namenom ohranjanja svežine živil.
To še posebej velja za vakuumsko pakirano meso, a tudi za sadje in zelenjavo (premišljeno umeščene luknje na embalaži vplivajo na rok trajanja).
Izberite ustrezno polico za posamezna živila
Temperatura v hladilniku ni povsod enaka.
Maslo in sir sta manj pokvarljiva, zato ju lahko hranite na zgornji polici, kjer je temperatura višja.
Ostanke od kosila, kot so juhe, meso in pica, shranite na srednjo polico.
Zelenjava potrebuje več vlage, zato jo shranjujte v predalu. Vklopite stikalo za povečanje vlažnosti, če ga hladilnik ima.
Sadje, ki ga je priporočljivo hraniti v hladilniku, shranite v ločen predal (stran od zelenjave) ali na srednjo polico. Veliko sadja namreč proizvaja etilen (plin), ki lahko pospeši dozorevanje drugega sadja ali zelenjave.

Skrivnosti pravilnega shranjevanja sadja in zelenjave
Surovo meso, ribe in morske sadeže hranite na spodnji polici ali v posebnem predalu za hlajenje, če ga hladilnik ima. Pri temperaturah od 0 °C do 3 °C se dlje časa ohrani svežina in prepreči rast škodljivih bakterij.
Živil ne zlagajte previsoko
Hladilnika nikoli ne napolnite tako, da se živila dotikajo zgornje police ali sten aparata. To preprečuje kroženje hladnega zraka, zato se v hladilniku dvigne temperatura, hrana se prej pokvari, aparat pa pospešeno deluje, da ponovno ohladi notranjost, in pri tem porabi več energije.
Na naših testih izmerimo uporabno prostornino hladilnega in zamrzovalnega dela, tako natančno veste, koliko prostora je v resnici na voljo za shranjevanje. V nekaterih aparatih ga je tudi 34 odstotkov manj, kot trdi proizvajalec.
Ne premišljujte pri odprtih vratih
Topel zrak, ki vstopi v hladilnik vsakič, ko odprete njegova vrata, poveča vaše račune za energijo, saj mora aparat pospešeno delovati, da ponovno ohladi notranjost.
Če pustite vrata hladilnika odprta dlje časa, lahko to vpliva tudi na rok uporabnosti živil.
Besedilo: Goga Sredojević

Test kombiniranih hladilnikov

Sveže e-novice ZPS, vsak petek
Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.
Politika varovanja osebnih podatkov
Sorodne objave
Nazaj na seznam objavPostanite član Zveze potrošnikov Slovenije
ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.
Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:
- Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
- Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
- Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
- Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike
Že od 69,60 € / na leto
Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.