Da se hrana ne pokvari

4. julij 2024

Kakovost živil
Da se hrana ne pokvari

Nekaj nasvetov o shranjevanju hrane v hladilniku.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Načrtujte vnaprej, da se izognete zavržkom

Študija o navadah načrtovanja obrokov v Franciji je pokazala, da so imeli udeleženci, ki so obroke načrtovali vnaprej, bolj raznoliko in uravnoteženo prehrano ter manj težav preveliko težo.

Hiter nasvet: fotografirajte vsebino hladilnika, preden se odpravite po nakupih.

Poučite se o razliki med "porabiti do" in "uporabno najmanj do". 

Pustite, da se ostanki obroka ohladijo na sobno temperaturo

Ne glede na to, ali jih boste shranili v hladilnik ali zamrzovalnik, jih vedno najprej ohladite na sobno temperaturo. V nasprotnem primeru temperatura v notranjosti aparata naraste, kar vpliva na svežino drugih živil, aparat pa pospešeno deluje, da ponovno ohladi notranjost, kar pomeni večjo porabo energije in večje stroške.

Če ostanke čez noč pustite na kuhinjskem pultu, se lahko hitro namnožijo neželeni mikroorganizmi.

Živila hranite v embalaži

Živila hranite v originalni embalaži, kadar je to mogoče, saj je skoraj zagotovo zasnovana z namenom ohranjanja svežine živil.

To še posebej velja za vakuumsko pakirano meso, a tudi za sadje in zelenjavo (premišljeno umeščene luknje na embalaži vplivajo na rok trajanja).

Izberite ustrezno polico za posamezna živila

Temperatura v hladilniku ni povsod enaka.

Maslo in sir sta manj pokvarljiva, zato ju lahko hranite na zgornji polici, kjer je temperatura višja.

Ostanke od kosila, kot so juhe, meso in pica, shranite na srednjo polico.

Gospodinja zlaga hrano v hladilnik

Zelenjava potrebuje več vlage, zato jo shranjujte v predalu. Vklopite stikalo za povečanje vlažnosti, če ga hladilnik ima.

Sadje, ki ga je priporočljivo hraniti v hladilniku, shranite v ločen predal (stran od zelenjave) ali na srednjo polico. Veliko sadja namreč proizvaja etilen (plin), ki lahko pospeši dozorevanje drugega sadja ali zelenjave.

Surovo meso, ribe in morske sadeže hranite na spodnji polici ali v posebnem predalu za hlajenje, če ga hladilnik ima. Pri temperaturah od 0 °C do 3 °C se dlje časa ohrani svežina in prepreči rast škodljivih bakterij.

Živil ne zlagajte previsoko

Hladilnika nikoli ne napolnite tako, da se živila dotikajo zgornje police ali sten aparata. To preprečuje kroženje hladnega zraka, zato se v hladilniku dvigne temperatura, hrana se prej pokvari, aparat pa pospešeno deluje, da ponovno ohladi notranjost, in pri tem porabi več energije.

Na naših testih izmerimo uporabno prostornino hladilnega in zamrzovalnega dela, tako natančno veste, koliko prostora je v resnici na voljo za shranjevanje. V nekaterih aparatih ga je tudi 34 odstotkov manj, kot trdi proizvajalec.

Ne premišljujte pri odprtih vratih

Topel zrak, ki vstopi v hladilnik vsakič, ko odprete njegova vrata, poveča vaše račune za energijo, saj mora aparat pospešeno delovati, da ponovno ohladi notranjost.

Če pustite vrata hladilnika odprta dlje časa, lahko to vpliva tudi na rok uporabnosti živil.

Besedilo: Goga Sredojević

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju