Črni petek in Spletni ponedeljek: kaj je dobro vedeti?

18. november 2022

Spletna prodaja in prodaja na domu Cene in stroški Trgovine in nakupovanje
Črni petek in Spletni ponedeljek: kaj je dobro vedeti?

Spet je tu črni petek in z njim poplava posebnih ponudb in razprodaj. Nato pa mu seveda sledi še spletni ponedeljek. Pa se vse te ponudbe res splačajo? Ker nam trgovci »ponujajo« različne popuste skoraj skozi vse leto, ni rečeno, da je ponudba na črni petek res najboljša. Premislite ali vse te izdelke res potrebujete, pozorni pa bodite tudi na spletne goljufe. Zbrali smo tudi deset koristnih nasvetov, s pomočjo katerih se boste lažje znašli.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Črni petek je k nam prišel iz ZDA

Kot številne druge bolj ali manj dobre pogruntavščine je Črni petek (Black Friday) k nam prišel iz ZDA. Gre za zadnji petek v novembru, ko so trgovci le za en dan močno znižali cene in tako označili pričetek decembrske nakupovalne mrzlice (in popustov). Kot odgovor na to so spletni trgovci v ZDA leta 2005 ponudili Spletni ponedeljek (Cyber Monday), najprej predvsem za izdelke elektronike in računalništva, v zadnjih letih pa popuste konec novembra ponujajo praktično vsi (spletni) trgovci.

Te dni nas z vseh strani trgovci obveščajo o neverjetnih popustih. Pa so te ponudbe res tako odlične? Naši kolegi iz britanske potrošniške organizacije Which so lani ugotovili, da je 99,5 % "neverjetnih ponudb" enakih ali celo bolj ugodnih v drugih obdobjih leta. V raziskavi so preverili več tisoč cen in ugotovili, da skoraj zagotovo ne boste dosegli najnižje cene v letu z nakupom na črni petek.

Premislite, ali vse te izdelke po ugodnih cenah res potrebujete

Zagotovo vas bo zamikalo, da izkoristite akcije, visoke popuste ipd., pri tem pa obstaja tveganje, da boste zgrabili kupčije, ne da bi premislili, ali oglaševan izdelek res potrebujete.

crni-petek

Kupovanje stvari, ki jih ne potrebujemo, prispeva k kulturi zavržkov in povečanju količine odpadkov na odlagališčih. Pripomoček, ki ni bil nikoli uporabljen, ali obleka po polovični ceni, ki je nikoli niste nosili, ni ugodna kupčija – to je izguba denarja, energije in virov, ki so bili vloženi v njegovo izdelavo.

Če iščete točno določen izdelek ali pa pripravljate seznam božičnih daril, vam bo pregled akcij, popustov zagotovo v pomoč pri iskanju najboljše ponudbe – ponudbe za tisti, kar veste, da bi vseeno kupili.

Črni petek je priložnost tudi za spletne goljufe

Poleg tega je črni petek odlična priložnost tudi za spletne goljufe. Kot ugotavljajo pri Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT, so se v tem času pojavili novi pristopi k zavajanju potrošnikov. Ker v mesecu akcij in popustov nizke cene ne bodo tako neobičajne, je potrebno preveriti tudi druge znake, ki lahko kažejo na prevaro.

Spletni goljufi pozorno spremljajo vse modne trende in sledijo povpraševanju ter prilagajajo svoje lažne spletne trgovine. Med drugim so jih dodali »lokalno noto«, tako v naslovu spletne strani poleg blagovne znamke vidimo tudi »slovenija«, »slovenia« oz. »ljubljana«. S tem ustvarjajo vtis, da gre za slovenskega distributerja za znano znamko in zato zaupanja vrednega trgovca.

Vir: SI-CERT, program Varni na internetu

Kako prepoznate prevaro? Preprosto. Na strani whois.domaintools.com preverite podatke o spletni domeni trgovine. Pri SI-CERT izpostavljajo, da so domene lažnih spletnih trgovin precej mlade, zakupljene pred nekaj meseci ali tedni. Domene so registrirane večinoma na Kitajskem, čeprav gre večinoma za ameriške korporacije, mnogi podatki o podjetju, ki je registriralo domeno, pa so zakriti.

Več o tem izveste na spletni strani SI-CERT >

Deset nasvetov: kako se dobro pripraviti na Črni petek in Spletni ponedeljek?

Čeprav so nekatere ponudbe v okviru razprodaj na Črni petek res ugodne, niso vse tako dobre kot se zdi na prvi pogled. Naj vas v petek ne zagrabi nakupovalna mrzlica, pomembno je, da se na spletne razprodaje dobro pripravite.

Kupujte to kar potrebujete, toliko kot potrebujete in predvsem naj vas ti nakupi ne pahnejo v rdeče številke. Določite si proračun, koliko lahko zapravite, če se impulzivnim nakupom ne morete odpovedati.

1. Načrtovanje je pomembno

Prijavite se na e-novice vaših priljubljenih trgovcev, spremljajte jih na družbenih omrežjih. Velikokrat so prejemniki novic deležni popustov še kakšen dan pred `uradnim´ Črnim petkom.

2. Pričnite Črni petek …že v četrtek

Čeprav se vrata klasičnih trgovin odprejo šele ob 9ih, spletni trgovci nikoli ne počivajo. Če res nameravate opraviti velik nakup, je dobro, da to storite čim prej. Ugodne spletne ponudbe ali kode za popust navadno pričnejo veljati takoj po polnoči in najboljše ponudbe so tudi hitro razprodane.

3. Preverite tudi pri drugih trgovcih: naj vas ne zavede višina popusta, pomembna je cena

Pomembno je, da za izdelek, ki ga imate v mislih, spremljate ceno vsaj nekaj tednov ali mesecev. Tako boste vedeli, ali je ponudba na Črni petek v resnici dobra. In to ne le pri enem trgovcu, ampak tudi pri konkurenci.

Tudi nekateri slovenski spletni trgovci ponujajo možnost najnižje cene. Če pri katerem drugem trgovcu `odkrijete´ še nižjo ceno, jo izenačijo. Uporabite spletne strani za primerjavo cen in gibanje cen v zadnjih mesecih.

4. Prijavite se na spletno stran in položite izdelke v košarico

Na črni petek imajo številni spletni trgovci povečan promet na strani, zato le-te delujejo počasneje ali v kakšnih trenutkih sploh ne. Prijavite se na stran in v košarico položite izdelke, ki jih želite kupiti. Proces nakupovanja boste lahko opravili hitreje.

5. O izdelku poiščite čim več informacij

Cena je ugodna, kaj pa kakovost izdelka? Boste z njim zadovoljni? Bo izpolnil vaša pričakovanja. Pomembno je, da že pred nakupom poiščete čim več informacij, posebej, če gre za dražje izdelke. Obstajajo seveda bolj ali manj zanesljivi viri informacij, o resnicoljubnosti Amazonovih ocen smo že pisali.

Velikokrat se izkaže, da so cenejši izdelki boljše kakovosti kot njihovi dražji konkurenti, ali pa da obstajajo cenejše in enako dobre alternative.

6. Je (res ugoden) nakup neznane blagovne znamke v resnici dober posel?

Ne trdimo, da so izdelki manj znanih blagovnih znamk slabše kvalitete, a dobro znana imena iz sveta zabavne elektronike, mobilne telefonije in računalništva niso zaman tako znana. Črni petek je za številne trgovce odlična priložnost, da počistijo zaloge izdelkov, ki jih ne prodajajo dobro ali ker jih potrošniki vračajo, ker z njimi niso zadovoljni. In ker ima televizor oznako 4K in HDR še ni nujno, da bo slika tako dobra kot pri najboljših modelih na testu.

7. Ne čisto zadnji model, a še vedno dobra alternativa

Posebej pri tehničnih izdelkih velja, da proizvajalci približno vsako leto predstavijo nov model določenega telefona, tabličnega računalnika ali televizorja. Kot kažejo naši testi, stari modeli niso vedno slabši od predhodnikov, imajo pa občutno nižje cene. Če vam torej ne pomeni veliko, da v žepu ali torbi nosite zadnji model telefona ali tablice, ali da na zidu visi zadnji model televizorja – tako ali tako bodo po letu dni na voljo novi modeli - lahko prihranite tudi s tem, da ne kupite zadnjega modela.

Razmišljate o nakupu mobilnika, tabličnega računalnika, televizije, digitalnega fotoaparata. Morda novega sesalnika ali sušilnika? Preverite zadnje rezultate testiranj!

8. Preverite spletne cene

Ne želite kupovati prek spleta in raje nakupujete v klasični trgovini? Kljub vsemu uporabite telefon. Pred nakupom preverite spletne cene. Če so cene na spletu nižje, povprašajte trgovca za popust.

9. Ste si premislili? Ponudba le ni tako dobra, kot ste pričakovali?

Če izdelek ni takšen, kot ste pričakovali da bo, imate pri nakupu po spletu možnost, da ga v 14ih dneh vrnete trgovcu, on pa vam mora vrniti kupnino. Veliko spletnih trgovcev ima rok za vračilo izdelkov še daljši, a preverite, ali to velja tudi na Črni petek.

V primeru, da ste nakup opravili v klasični trgovini, trgovcu izdelka s katerim ni nič narobe, ni treba sprejeti nazaj. Gre pa seveda za dobro poslovno prakso.

10. Ne pozabite na Spletni ponedeljek (Cyber Monday) in decembrske popuste.

Ste zamudili ponudbo? Kot smo že zapisali na začetku: obstaja velika možnost, da bodo cene v prihodnjih dneh še nižje.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju