Čebula: kaj je dobro vedeti o njej?

25. april 2018

Kakovost živil Zdrava prehrana
Čebula: kaj je dobro vedeti o njej?

Čebula je ena najstarejših vrtnin, kar jih poznamo. Že med Rimljani je veljala za `zdravilo´ proti prehladu. Zdravilne lastnosti čebule, ki jih pripisujejo predvsem visoki vsebnosti fruktanov, flavonoidov in organosulfurnih spojin, preučuje mnogo raziskav, a zdravstvene trditve za čebulo trenutno (še) niso dovoljene. Vse o čebuli in tudi o tem, zakaj nas pečejo oči, ko režemo čebulo!

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Pikanten dodatek jedem

Poznamo več vrst čebule, ki jih na splošno delimo na belo, rumeno in rdečo, šalotko ter mlado čebulo. Razlikujejo se predvsem po obliki in barvi, ki jo čebuli dajejo različni polifenoli. Rumena čebula na primer vsebuje največ flavonoidov, medtem ko rdečo obarvajo antocianini. Vonj in okus čebule določa količina organosulfidnih komponent.

V kulinariki je čebula nepogrešljiv dodatek, saj jedem daje okus in pikantnost. Lahko nastopa tudi kot glavna sestavina v čebulni juhi ali omaki za burgerje, zrezke in testenine. Okusna je tako pražena, kuhana, pečena, ocvrta kot tudi surova. Največ hranilnih snovi vsebuje surova, pri termični obdelavi pa se, kot so pokazale nekatere študije, največ hranilnih snovi ohrani pri cvrtju v vročem olju manj kot deset minut.

Zdravilni učinki čebule

Že med Rimljani je čebula veljala za "zdravilo" proti prehladu, pozneje naj bi jo uživali kot preventivo proti koleri in kugi. "Domača medicina" priporoča uporabo čebule za blažitev nekaterih težav, kot so vnetje ušes, kurja očesa, kašelj in glavobol. Znanstveno takšni učinki niso dokazani, zato pri resnejših težavah svetujemo obisk pri zdravniku.

Zdravilne lastnosti čebule, ki jih pripisujejo predvsem visoki vsebnosti fruktanov, flavonoidov in organosulfurnih spojin, preučuje mnogo raziskav. Študije se predvsem osredotočajo na flavonoid, imenovan kvercetin, ki ga je v čebuli še posebej veliko (med 22,4 in 51,8 mg na 100 g). Kvercetin deluje kot antioksidant in je tudi protivnetna ter proti mikrobna učinkovina. Poleg čebule ga v manjših količinah najdemo še v rdečem vinu, jabolkih, jagodičevju in zelenem čaju.

Zdravstvene trditve niso dovoljene

Nekatere študije kažejo, da naj bi bil kvercetin ena močnejših protirakavih snovi, deaktiviral naj bi več karcinogenov, preprečeval poškodbe DNK in zaviral encime, ki pospešujejo rast tumorskih celic. Kljub mnogim raziskavam zdravstvene trditve za kvercetin v povezavi z boleznimi srca in ožilja, holesterolom, pritiskom, rakom in drugimi niso dovoljene, saj učinki še niso dovolj raziskani.

Prav tako ni priporočljivo uživanje kvercetina v obliki prehranskih dopolnil, saj lahko preveliki odmerki povzročijo poškodbe ledvic. Uživajte raje več čebule, saj boste tako poleg kvercetina v svoje telo vnesli še druge hranljive snovi, kot so vitamini C, B6 in B9, ter minerali mangan, kalij in fosfor.

Kako izbrati in shranjevati čebulo?

Čebula naj bo na otip čvrsta, olupek pa mora biti čist, suh in gladek. Izogibajte se čebuli, pri kateri se je že razvilo vidno steblo, in takšni, ki kaže znake razpadanja. Čebulo hranimo pri sobni temperaturi, v temnem in dobro prezračenem prostoru. Ostrejšo, na primer rumeno čebulo, lahko hranimo dlje kot belo, ki je bolj sladka, saj so spojine, ki čebuli dajejo oster okus, tudi naravni konzervansi.

Zakaj nas pečejo oči, ko režemo čebulo?

Gre za "obrambni mehanizem" čebule, ki se po stopnji razlikuje od vrste čebule. Med rezanjem počijo celice čebule in sprostijo encime alinaze. Encimi se pomešajo s sulfidi iz drugih celic, pri čemer nastanejo sulfenske kisline. Te so zelo nestabilne in se hitro razkrajajo v hlapljiv plin syn-propanethial-S-oksid, ki potuje po zraku in prej ali slej zaide tudi v naše oči. V stiku z vodo tvori blago žveplovo kislino, ki draži živčne končiče v očesu. Žleze nato tvorijo solze, da bi razredčile in sprale dražeči plin iz oči.

Kako se izogniti pekočemu občutku pri rezanju čebule?

  • Izberite zelo oster nož, ki bo poškodoval manj celic čebule.
  • Režite ohlajeno čebulo (iz hladilnika ali zamrzovalnika), saj nizka temperatura zmanjša aktivnost encimov.
  • Režite pod prepihom (ventilator), ki bo hitreje odpihnil plin stran.
  • Ko režete čebulo, si nadenite masko ali smučarska očala. Tako boste preprečili plinu stik z očmi.
  • Večkrat boste rezali čebulo, bolj se bodo vaše oči navadile na plin.

Čebula je v 89 % sestavljena iz vode, 9 % je ogljikovih hidratov (od tega 4 % sladkor in 2 % prehranska vlaknina) in 1 % beljakovin. Energijska vrednost na 100 g je le 40 kcal oziroma 168 kJ.

Avtorica: Anja Zupan

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju