Čaj: priljubljena pijača skozi vse leto

21. oktober 2021

Kakovost živil Razumevanje oznak na živilih
Čaj: priljubljena pijača skozi vse leto

Čaj je brezalkoholna pijača, ki se uživa v vseh letnih časih, največ pa prav v času zimskih mesecev. V slovenščini se beseda čaj uporablja za katerikoli poparek čajevca, zelišč ali sadja. Za čaj iz listov čajevca se uporablja izraz pravi čaj, za ostale pa ustrezno zeliščni ali sadni čaj.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Od kod izvira beseda čaj?

Zgodba o čaju se je pričela na Kitajskem, kjer je po spletu dogodkov nastala brezalkoholna pijača, ki ji danes pravimo pravi čaj. Beseda čaj prav zato izvira iz kitajske besede chá.

V nekaterih kitajskih pokrajinah se beseda izgovarja kot té, kar se je preneslo tudi v mnogo drugih jezikov: angleško tea, italijansko tè, nemško Tee ...

caj-priljubljena-pijaca-2

Čaj se uživa skoraj po vsem svetu, večino pravega čaja pa pridelajo le v nekaterih državah sveta: na Kitajskem, Japonskem, v Indiji, na Tajvanu in še v nekaterih drugih državah.

Čaji se med seboj razlikujejo

Poznamo torej več vrst čajev, a pravi čaj je narejen iz čajevca (Camellia sinesis Linaeus O. Kuntze). Če je fermentiran, ga poimenujemo črni čaj, nefermentiranega pa zeleni čaj.

Poznamo še zeliščni čaj, ki je pripravljen iz posušenih cvetov, listov, nadzemnih delov, korenin, plodov, sadežev, semen in drugih delov rastlinskih surovin ter sadni čaj iz posušenega sadja.

caj-priljubljena-pijaca-3

Mate čaj je narejen iz listov in mladih poganjkov drevesa oz. manjšega grma, imenovanega mate (Ilex paraguariensis St. Hil), ki raste v Južni Ameriki.

Na prodajnih policah pogosto najdemo aromatizirane čaje, pripravljene iz pravega čaja ali mešanice pravega, zeliščnega ali sadnega čaja, ki so mu dodane različne arome in se mora označiti kot "aromatiziran čaj". Sem spadajo čaji z gozdnimi sadeži, jagodni čaji, brusnični čaji ...

Vas zanima kaj se skriva v aromatiziranih sadnih čajih? Preverite rezultate ocenjevanja na spletni strani Potrošnikov Zoom, v katerem smo pod drobnogled postavili jagodne čaje.

Besedilo: Melita Kogovšek

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju