Brošura: od ideje do nakupa toplotne črpalke

18. september 2023

Energija Toplotne črpalke
Brošura: od ideje do nakupa toplotne črpalke

Evropska komisija si je v svežnju REPowerEU zastavila cilj, da bo v domove potrošnikov v EU do leta 2026 nameščenih približno 20 milijonov toplotnih črpalk, do leta 2030 pa skoraj 60 milijonov.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

S 60 milijoni toplotnih črpalk bi porabo plina v stavbah leta 2030 zmanjšali za 40 odstotkov v primerjavi z letom 2022 (en milijon toplotnih črpalk izniči potrebo po 1,5 milijarde m3 plina). Hkrati bi prihranili 60 milijard evrov pri uvozu energije, za 46 odstotkov pa bi se zmanjšale emisije CO2 v sektorju stavb.

Trenutno je v Evropi nameščenih 20 milijonov toplotnih črpalk. Še posebej so razširjene v skandinavskih državah, v Nemčiji, na Nizozemskem in v Belgiji. Po napovedi Evropskega združenja proizvajalcev toplotnih črpalk (EHPA) bo leta 2030 v Evropi vodilna Francija z več kot 8 milijoni dodatnih nameščenih toplotnih črpalk za ogrevanje in pripravo tople vode, sledili ji bosta Nemčija in Italija. Poleg Poljske je največja pričako¬vana rast v zahodni Evropi.

Zanimanje potrošnikov za nakup in namestitev toplotnih črpalk narašča tudi pri nas, zato smo za vse, ki razmišljajo o prehodu na takšen način ogrevanja, pripravili brošuro Od ideje do nakupa toplotne črpalke. V njej smo zbrali koristne informacije o tem, kaj je dobro vedeti pred nakupom, kateri tipi toplotnih črpalk so na voljo, kako delujejo, kaj je pomembno upoštevati pri izbiri ipd.

Brošura: Od ideje do nakupa toplotne črpalke (PDF)

5 ključnih prednosti toplotnih črpalk

Toplotne črpalke toploto črpajo tam, kjer je je veliko, je poceni in obnovljiva – iz zraka, zemlje ali vode. In jo prenašajo tja, kjer jo potrebujemo – v stavbe.

1. Prihranki pri ogrevanju

Ogrevanje s toplotno črpalko je znatno cenejše kot ogrevanje s fosilnimi energenti, kot sta kurilno olje in zemeljski plin. TČ namreč okrog 75 odstotkov energije pridobi iz obnovljivih virov v okolici, preostanek pa iz električne energije.

2. Okoljska sprejemljivost

V Evropi so vse TČ, priključene do konca leta 2022, preprečile več kot 54 milijonov ton emisij CO2, kar je približno toliko kot letne emisije Grčije. Vse več držav opušča ogrevalne naprave na fosilna goriva, zato lahko TČ do leta 2030 zmanjšajo skupne emisije CO2 za vsaj 500 milijonov ton.

3. Udobje

Potreben je le vklop s stikalom ali prek telefona, pa imamo vedno dovolj toplo in na voljo dovolj tople sanitarne vode.

4. Z njo se lahko tudi hladimo

S toplotno črpalko lahko dom poleti tudi hladimo, zato ni potrebe po drugih napravah za hlajenje.

5. Preprosto vzdrževanje

  • Toplotna črpalka ne zahteva posebnega vzdrževanja.
  • Z rednim letnim pregledom preprečimo okvare na električnih vodih in elementih, ki vplivajo na pravilno in zanesljivo delovanje toplotne črpalke.
  • Vsaj na dve leti je priporočljivo opraviti servisni pregled.
  • Nadzor in vzdrževanje sistema je v zadnjih letih olajšal sistem daljinskega nadzora v oblaku, ki proizvajalcu oziroma vzdrževalcu omogoča vpogled v delovanje in daljinsko diagnostiko.

Še več koristnih informacij o toplotnih črpalkah poiščite v brošuri Od ideje do nakupa toplotne črpalke.

Brošura: Od ideje do nakupa toplotne črpalke (PDF)

Prijavite se na obvestila: TOPLOTNE ČRPALKE

Vpišite vaš e-naslov in prejemali boste občasna e-obvestila o toplotnih črpalkah, obnovljivih virih energije, subvencijah in kreditih OVE ter nakupnih priložnostih tehnologij OVE.

Politika varovanja osebnih podatkov

Vaš e-poštni naslov bomo uporabili za namen pošiljanja novic in obvestil o toplotnih črpalkah, obnovljivih virih energije, subvencijah, kreditih in nakupnih priložnostih v zvezi s tem. Vaše podatke bomo v ta namen hranili do preklica, ki ga lahko kadar koli pisno sporočite na elektronski naslov [email protected].
Vaš e-poštni naslov bomo uporabili za namen pošiljanja novic in obvestil o naših ponudbah. Vaše podatke bomo v ta namen hranili do preklica, ki ga lahko kadar koli pisno sporočite na elektronski naslov [email protected].

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju