Brisati ali pomivati?

6. november 2019

Čiščenje, likanje in detergenti
Brisati ali pomivati?

Mokro čiščenje talnih površin v stanovanju je z uporabo pripomočkov, kot so krpa z resicami in druge podobne krpe na držalu, postalo enostavno, zagotovo pa bistveno manj naporno kot včasih. 

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Bombažne krpe izpodrivajo krpe različnih oblik, velikosti in narejene iz materialov, s katerimi s pomočjo vode in čistil hitreje in tudi bolje opravimo delo. Če vam čiščenje z vodo ni všeč, lahko delo opravite z vlažnimi krpami, ki jih po uporabi preprosto zavržete. Da se boste lažje odločili, s katerimi pripomočki bi se lotili čiščenja, smo pripravili nekaj informacij o čiščenju tal in o pripomočkih za brisanje in pomivanje tal. 

Krpe, držala, vedra ...

Večina krp za mokro čiščenje, pa tudi tistih za enkratno uporabo, je delno ali v celoti izdelana iz mikrovlaken. Ta vlakna v primerjavi z bombažnimi bolje odstranjuje umazanijo tudi brez pomoči čistilnih sredstev. Poleg tega krpe iz mikrovlaken, ko so prepojene z vodo, niso tako težke kot bombažne.

Mikrovlakna so namreč sintetična in vlage ne vpijajo, ampak se z vodo bolj omočijo kot premočijo, medtem ko je bombaž znan po dobri vpojnosti. Zato krpe za enkratno uporabo, ki so namenjen brisanju, ne vsebujejo bombaža, v nekaterih krpah za mokro čiščenje pa ga še najdemo, vendar bolj malo.

Dela danes ne opravljamo več kleče, saj so krpe so nameščene na daljša, velikokrat raztegljiva držala. Z enega mesta tako pomijemo ali obrišemo večjo površino, manj pa se tudi sklanjamo. Če imamo velike prostore, so primernejša držala s teleskopsko cevjo. 

Vedra za vodo so zaradi lažje uporabe pravokotno oblikovana in včasih opremljena celo s kolesi. Taka vedra so seveda nekoliko težja, a jih priporočamo pri večjih površinah in če ni preveč stopnic, saj je prenašanje vedra, do vrha napolnjenega z vodo, utrudljivo.

Nekatera vedra so opremljena z nastavkom za odcejanje krp ali z ožemalnikom. Nastavek za ožemanje je ponavadi zelo uporaben, saj omogoča, da krpo bolje izperemo. Če nastavek dobro deluje, lahko z njim bolje iztisnemo vodo iz krpe, kot pa bi to zmogli z rokami.

Dobri kompleti za čiščenje, ki se pri izvedbi zgledujejo pri tistih, ki jih uporabljajo profesionalni čistilci, seveda niso poceni, priporočamo pa jih predvsem za čiščenje prostorov, kjer so tla iz nelakiranega lesa ali laminata, ki ni dovolj zaščiten pred vodo in bi jih s premokro krpo trajno poškodovali.

Vsi pripomočki niso enako učinkoviti. Nekateri so se navadili na t. i krpo `mop´, ki ima resice (lahko tudi zanke), drugi prisegajo na ploščate brisalce s krpo, ki jo nataknemo ali vpnemo v nastavek, ki je gibljivo pritrjen na držalo. Pri takih pripomočkih je v glavnem dobro poskrbljeno za gibljivost krpe med čiščenjem.

Za hitro vsakodnevno čiščenje, na primer kuhinje ali veže, po kotih in stopnicah, je lahko krpa `mop´ zaradi `opletanja´ resic res morda bolj praktična, kljub temu pa se v praksi bolje izkaže način, ko tla pomivamo s ploščato krpo, zato ker le-ta dobro omoči in obriše tla - seveda če je dobra tudi naprava za ožemanje. Večina takih krp za seboj tudi ne pušča večjih mokrih lis ali marog.

Z `mopom´  in s ploščatimi krpami vse večje delce (drobtine, pesek, lase, živalske dlake) kar dobro odstranimo s tal, medtem ko je pri čiščenju mastnih tal (mastni madeži v kuhinjah) rezultat bolj kot od krpe odvisen od primerno izbranega čistila.

Krpe za enkratno uporabo

Pričakovali bi, da so vse krpe za brisanje tal za enkratno uporabo učinkovite pri odstranjevanje mastnih madežev, saj so prepojene s kemikalijami. Za nekatere to drži, vendar ne za vse. V navodilih za uporabo teh krp preberemo, da tal po brisanju ni treba dodatno splakovati z vodo.

Iz prakse pa vemo, da lahko za nekaterimi ostanejo na tleh večje ali manjše motne lise, nekatere pa puščajo za seboj celo lepljivo tanko prevleko, posledica pa je, da se tla hitreje umažejo. Te krpe niso posebej učinkovite pri odstranjevanju peska, drobtin in živalskih dlak.

Prodajajo jih v plastičnem ovitku ali škatli, v kateri je 10 do 20 krp, zato je za njihovo uporabnost zelo pomemben sistem odpiranja in ponovnega zapiranja, ki zagotavlja, da ostanejo krpe vlažne, dokler ne porabimo vseh.

Ko kupujemo krpe, bodimo pozorni na namen uporabe: krpe, namenjene čiščenju talnih površin, ki so občutljive na vlago, kot so neobdelan les in laminati, so manj vlažne, medtem ko so krpe za druge površine precej mokre. Tudi pri uporabi teh krp se nam pri delu ni treba sklanjati.

Uporabimo lahko držala drugih čistilnih sistemov, za nekatere pa so proizvajalci izdelali posebna držala, ki jih kupimo skupaj s krpami ali ločeno.

Nekaj nasvetov pri čiščenju

 • Priporočamo redno čiščenje tal! Madeže odstranjujmo sproti oziroma čim prej po nastanku, tako bomo preprečili nastanek trdovratnejše umazanije.
 • Krpe iz mikrovlaken odlično odstranijo običajno umazanijo tudi brez uporabe kemičnih sredstev.
 • Pri pranju krp iz mikrovlaken odsvetujemo uporabo mehčala.
 • Trdovratne madeže najprej natopimo s toplo vodo in jih šele nato odstranimo z gobico ali krtačo (postopek ni primeren za občutljive lesene površine!). Šele če pri tem nismo uspešni, poskusimo v vodo dodati kemična sredstva.
 • Pri čiščenju lahko uporabljamo univerzalna čistilna sredstva za vse vrste tal. Priporočamo uporabo koncentratov, ki so ekonomsko in okoljsko primernejši (manj odpadkov). Pri odmerjanju bodimo varčni, količina, ki jo priporočajo proizvajalci, je praviloma zgornja še primerna meja.
 • Linolej je občutljiv na alkalna sredstva, zato pri čiščenju uporabljajmo nevtralna ali le rahlo alkalna čistilna sredstva.
 • Mokro čiščenje ni primerno za parket in neobdelan les, saj se lahko navlaži, napne in dvigne. Dovoljeno pa je brisanje z rahlo vlažno krpo. Enako velja za laminat, ki je na vodo občutljiv predvsem na robovih.

Kaj pa stroški?

Paket krp za brisanje tal za enkratno uporabo stane manj kot 5 evrov, kar pomeni nekaj centov za krpo. V povprečju z eno krpo očistimo do 15 kvadratnih metrov tal, kar je odvisno seveda od tega, kako umazana so. Ena krpa torej ponavadi ne zadošča, četudi je stanovanje majhno, zato čiščenje s krpami, ki jih po uporabi zavržemo, zagotovo ni ekonomično.

Prvi nakup pripomočkov za mokro čiščenje je sicer kar velik zalogaj, zlasti če izberemo dober sistem, vendar pa je dolgo uporaben in učinkovit. Krpe, ki jih lahko operemo v stroju, so uporabne več let, edini strošek vsakokratnega čiščenja sta topla voda in malo čistila.

Če redno čistimo stanovanje, dosežemo dober rezultat tudi brez, ali le z nekaj kapljicami čistilnega sredstva. Mokro čiščenje ima zato prednost pred brisanjem s krpami za enkratno uporabo tudi z vidika varovanja okolja.

Krpe za enkratno uporabo neprimerno bolj obremenjujejo okolje: več je odpadkov, ki vsebujejo tudi kemična sredstva.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

 • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
 • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
 • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
 • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju