Berite deklaracije in hranilne tabele!

12. april 2021

Razumevanje oznak na živilih
Berite deklaracije in hranilne tabele!

Sodoben potrošnik v borbi s časom pogosto izbira tudi le s pogledom na sprednjo stran izdelka, torej na embalažo, ki je pravzaprav v veliki meri oglasni prostor izdelka, manj pogosto pa preveri sestavine in hranilno tabelo. Razumljivo? Da. Priporočljivo? Ne.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Pri nakupu živil se velikokrat znajdemo pred situacijo, ko ne vemo kakšna je sploh razlika med enim in drugim izdelkom, ali pa se nam zdi, da vsakič izberemo ena in ista živila, ter smo brez idej...

Zato (pre)pogosto iščemo bližnjice in slepo zaupamo oglasnim sporočilom ter mamljivim napisom na izdelkih. Privlačne trditve tako močno vplivajo na našo izbiro, ko kupujemo hrano ali pijačo.

Navedbe kot so "spodbuja rast," "vsebuje vitamine in minerale," "železo in kalcij," "bogat z vlakninami," "kar 30 % manj sladkorja," "light" in podobne, nas nagovarjajo, da posežemo po teh izdelkih.

A pogled na hranilno tabelo pogosto izkaže, da ti izdelki (kljub temu) vsebujejo tudi veliko sladkorja, maščobe ali soli. V to zgodbo sodijo tudi izdelki z oznako "light," ki so največkrat predstavljeni zelo enostransko. Vsebujejo namreč manj le določenega hranila, običajno proizvajalci izdelku znižajo delež maščobe, medtem ko, denimo, vsebnost sladkorja ostane nespremenjena.

Ko pogledamo seznam sestavin in hranilno tabelo, tako ugotovimo, da je lahko, na primer, v kosmičih ali sadno-žitni rezini kar tretjina sladkorja, podobno velja za mlečne izdelke z dodanim sladkorjem. Koristna plat vseh vitaminov, mineralov, vlaknin, železa, kalcija se zato "izgubi" v (pre)velikih količinah sladkorja, 30 odstotkov manj maščobe v "light" izdelku, ki je (pre)bogat s sladkorjem, pa vam tudi ne bo pomagalo ne pri hujšanju ne pri zdravi in uravnoteženi prehrani.

Naš nasvet

1. Berite označbe: Ključne informacije o izdelku, sestavine in hranilna tabela, se "skrivajo" v ozadju, na stranski ali hrbtni strani embalaže. Če želite izvedeti, kako zdrav je v resnici nek izdelek, preberite te informacije.
2. Vzemite si čas za pripravo obrokov iz osnovnih sestavin.
3. Živila izbirajte preudarno. Gre za dolgoročno naložbo v vaše zdravje in zdravje vaše družine.

Logo slo-002 objave-na-spletu

 

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju