Bančni računi za učence, dijake in študente: preverite ponudbo

9. avgust 2022

Osebni računi
Bančni računi za učence, dijake in študente: preverite ponudbo

Katere banke ponujajo posebne račune za otroke, dijake in študente ter kakšni so stroški vodenja ter drugih storitev? Preverite ponudbo v našem spletnem primerjalniku!

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Večina bank in hranilnic ponuja posebne otroške, dijaške in študentske račune, katerih vodenje je praviloma brezplačno, doplačati je potrebno le za uporabo drugih storitev kot so plačilo položnic, dvigi in podobno. Mladi lahko odprejo tudi nekatere račune in pakete iz redne ponudbe – to pride v poštev predvsem pri bankah, ki posebnih računov ne ponujajo. A zakaj bi izbrali plačljiv račun, če so na voljo brezplačne alternative?

Zakaj mladi potrebujejo bančni račun?

Kdaj je pravi čas, da vaš malček dobi svoj prvi bančni račun? Vsekakor mora biti dovolj star, da razume koncept denarja in zna z računom ravnati odgovorno.

Prvi račun naj bo namenjen učenju o ravnanju s sodobnimi plačilnimi sredstvi, a tudi vzpodbujanju varčevanja, o čemer lahko izveste več v prispevku Intervju z Markom Juhantom: Kako naučiti otroke ravnati z denarjem?

Morda je najbolj priročno, da ima otrok račun odprt pri isti banki kot vi, a ni nujno. Kasneje naj si banko izbere sam, v pomoč naj mu bo naš primerjalnik letnih stroškov osebnih računov.

Ko otrok odrašča in je dovolj star za prva dela preko študentskega servisa, bo za nakazila potreboval tudi bančni račun, pa tudi, če prejema štipendijo. V študentskih letih je račun že nujni del opreme mladih odraslih, ki začnejo plačevati prve položnice, kupujejo preko spleta in varčujejo za večje nakupe in uresničevanje svojih življenjskih ciljev.

Ponudbo preverite v ZPS spletnem primerjalniku osebnih računov

Z razširitvijo primerjalnik omogoča možnost izbire, komu so računi in paketi, ki jih želite primerjati, namenjeni. Za osnovnošolce izberite polje "Otroci", za študente pa polje "Mladi".

Za pregled ponudbe za dijake svetujemo izbiro obeh polj, saj banke različno razvrščajo ponudbo glede na starost komitentov.

Primerjalnik osebnih računov >

 bs

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju