5 razlogov za izbiro sušilnega stroja s toplotno črpalko

5. september 2022

Bela tehnika Energija Trajnostna potrošnja
5 razlogov za izbiro sušilnega stroja s toplotno črpalko

Zakaj so se največji proizvajalci sušilnih strojev v Evropi odločili, da bodo izdelovali le še modele s toplotno črpalko?

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Z uporabo tehnologije toplotne črpalke v sušilnih strojih so se proizvajalci teh aparatov lotili najšibkejše točke – porabe energije.

Za ohlajanje zraka v kondenzatorju so namesto okoliškega zraka uporabili toplotno črpalko, ki s posebnim krogotokom prenaša odvečno toploto iz kondenzatorja v grelnik. Poraba energije se pri tem občutno zmanjša, saj je za ogrevanje suhega zraka uporabljena odpadna toplota, ki nastaja v fazi ohlajanja, dodan pa je le del v procesu izgubljene toplote.

Potrošniške organizacije smo testirale že več kot 150 kondenzacijskih sušilnih strojev in več kot 850 takšnih s toplotno črpalko. Naši testi so pokazali, da prvi s povprečno letno porabo 635 kWh za več kot dvakrat presegajo porabo drugih.

Če imate doma še vedno klasični kondenzacijski sušilni stroj, vas sušenje perila v povprečju stane 115 evrov na leto. Če bi ga zamenjali s sodobnejšim s toplotno črpalko, bi bil povprečni letni strošek za sušenje perila 45 evrov na leto.stroji-razlike-no-logos

Vir: ZPS

Potrošniške organizacije smo testirale več kot 150 kondenzacijskih sušilnih strojev in več kot 850 sušilnih strojev s toplotno črpalko. Podatki se nanašajo na meritve celotne porabe energije pri sušenju bombažnega in sintetičnega perila, upoštevana je različna zmogljivost strojev. Predvidevamo, da sušimo 6 kg bombažnega in 3 kg sintetičnega perila. Izračun temelji na povprečni ceni za kWh za gospodinjstva pred znižanjem nekaterih dajatev – 0,16 €/kWh (SURS).

Rezultati testiranj so torej več kot zgovorni: modelov brez toplotne črpalke se ne splača kupovati. Tudi cena stroja ni več olajševalna okoliščina za zastarelo tehnologijo klasičnega gretja – najcenejši modeli s toplotno črpalko so cenovno že povsem primerljivi.

Na trgu je sicer le še peščica nizkocenovnih tovrstnih modelov, a bolj zaradi praznjenja zalog, večina proizvajalcev pa se je odločila, da bodo kupcem ponudili le še modele s toplotno črpalko.

Tukaj je pet glavnih razlogov, zakaj izbrati sušilni stroj s toplotno črpalko:

1. V primerjavi s kondenzacijskim porabi tudi do 50 odstotkov manj električne energije

Tehnologija toplotne črpalke v kombinaciji z zaprtim krožnim sistemom omogoča hitrejše segrevanje zraka in ponovno uporabo odpadnega vročega zraka, kar zagotavlja občutne prihranke pri porabi električne energije za sušenje perila.

2. Zaradi manjše porabe energije ga lahko uporabljamo tudi med tednom in ne nujno samo v času nižje električne tarife

Zvečer perilo operemo in ga pred spanjem prestavimo v sušilnega. Do jutra bo suho, zlagamo in razporejamo ga lahko naslednje jutro ali šele popoldne. Po zaključku sušenja namreč stroj vklopi program proti mečkanju, ki boben vsakih nekaj minut malo premakne, da se perilo ne zaleži.

3. Sušilni stroj s toplotno črpalko perilo suši pri konstantni in nižji temperaturi kot kondenzacijski

Suši ga pri največ 50 stopinjah Celzija, zato se vlakna tekstila manj poškodujejo, kar podaljšuje življenjsko dobo oblačil.

4. Večina sušilnih strojev s toplotno črpalko ima dodatne programe, ki čas in temperaturo sušenja prilagodijo glede material

To je še posebej dobrodošlo pri sušenju občutljivega perila in oblačil iz finih tkanin.

5. Količina vlage, ki med sušenjem uide iz stroja in vlaži okolico, je pri dobro ocenjenih modelih zanemarljivo majhna

Zato sušilnega stroja ni nujno postaviti v kopalnico. V primerjavi s kondenzacijskim tudi manj greje prostor, v katerem stoji.

 

Clear-X-logo-super-short

Projekt CLEAR-X je financiran iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020 (pogodba št. 101033682). Vsebina tega članka predstavlja izključno stališča avtorjev in je njihova izključna odgovornost. Ne odraža nujno stališč Evropske komisije in/ali Evropske izvajalske agencije za podnebje, infrastrukturo in okolje (CINEA). Evropska komisija in agencija ne prevzemata odgovornosti za morebitno uporabo informacij.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju