10 stvari, ki jih je potrebno vedeti o uvedbi obveznega zdravstvenega prispevka

11. januar 2024

Pravice pacientov
10 stvari, ki jih je potrebno vedeti o uvedbi obveznega zdravstvenega prispevka

Obvezni zdravstveni prispevek (OZP) je nadomestil dodatno zdravstveno zavarovanje. Zbrali smo 10 dejstev o njem, ki jih je dobro poznati.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

1. S 1. januarjem 2024 je bil uveden obvezni zdravstveni prispevek

S tem je bilo ukinjeno prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. To pomeni, da zdravstvene storitve in zdravila, ki so bila izdana do 31. 12. 2023, delno krije obvezno zdravstveno zavarovanje, delno pa prostovoljno dopolnilno zavarovanje. Po tem datumu pa storitve v celoti krije obvezno zdravstveno zavarovanje (ZZZS).

2. Zavarovalne police, na podlagi katerih je bilo sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, so avtomatsko prenehale veljati 31. 12. 2023

To tudi pomeni, da zavarovancem ni potrebno prekinjati polic. Zadnja premija, ki jo je potrebno plačati, je premija za december 2023. Tudi dejstvo, da morebitnih preteklih premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja zavarovalnici, pri kateri imate oz. ste imeli sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje, niste plačali, ne bo imelo vpliva na obvezno zdravstveno zavarovanje po 1. 1. 2024 in koriščenje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

3. Obvezni zdravstveni prispevek se uskladi enkrat letno, glede na rast povprečne bruto plače v Republiki Sloveniji

In sicer od vključno meseca januarja 2024 do vključno februarja 2025 znaša 35 EUR mesečno. Plačila ni mogoče odpisati, odložiti ali plačati po obrokih.

4. Obvezni zdravstveni prispevek je zdaj eden od prispevkov zavarovanca za obvezno zdravstveno zavarovanje

To pomeni, da ga je dolžan plačati vsak zavarovanec, ki je zavarovan v Sloveniji po slovenskih predpisih. Nadalje to pomeni, da nimate možnosti odločitve, ali ga boste plačevali ali ne. Če izpolnjujete zakonsko določene pogoje za vključitev v sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja in v tem sistemu niste vključeni, vas bo ZZZS vključil po uradni dolžnosti.

5. Obvezni zdravstveni prispevek morajo plačevati tudi osebe, ki so v obvezno zdravstveno zavarovanje vključene kot družinski člani – zakonci

Že do sedaj so navadno te osebe imele za kritje razlike do polne zdravstvene storitve sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri zavarovalnici.

6. Družinski člani - otroci so oproščeni plačila obveznega zdravstvenega prispevka

Otrok do dopolnjenega 18. leta ni zavezan za plačilo OZP, po tej starosti pa, če se šola in sicer do konca šolanja, vendar največ do konca šolskega oziroma študijskega leta, v katerem dopolni 26 let.

7. V primeru neplačila se zavarovancem zadržijo pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ko dolg naraste preko določenega zneska

To pomeni, da lahko do poravnave dolga zavarovanci koristijo samo storitve nujne medicinske pomoči in nujnega zdravljenja. Zadržanje pravic nastopi, ko znesek neporavnanih obveznosti preseže znesek 8 % povprečne mesečne bruto plače v Republiki Sloveniji za preteklo leto, vendar ne prej kot 30 dni po pisnem obvestilu ZZZS o neporavnanih obveznostih in posledicah nepravočasnega plačila. Za mesec januar in februar 2024 znaša znesek limita 8 % povprečne bruto plače leta 2022 v višini 161,91 EUR.

8. Odtegljaj obveznega zdravstvenega prispevka od plače, nadomestila ali prejemka zavarovanca izvede izplačevalec plače, nadomestila ali prejemka

Delodajalec, pri katerem zavarovanec prejema edini, oziroma pretežni del dohodka, torej izvede plačilo OZP od plač in nadomestil, Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje odvede OZP od pokojnin, itn.

9. Republika Slovenija je pristojna za plačilo OZP za določene kategorije oseb

Sem sodijo vojni upravičenci, prejemniki trajne denarne socialne pomoči, begunci, osebe na obveznem psihiatričnem zdravljenju, obsojenci, priporniki, mladoletniki v prevzgojnem domu in še nekatere druge skupine oseb.

10. Za pojasnjevanje obračuna obveznega zdravstvenega prispevka je pristojna Finančna uprava Republike Slovenije

ZPS in druge institucije so o OZP zbrale informacije, ki so splošne narave in kot izhajajo iz besedila zakona. Za vprašanja, povezana z računovodstvom, pa se je potrebno obrniti na FURS.

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju