10 nasvetov za varčno uporabo sušilnega stroja

5. september 2022

Bela tehnika Energija Trajnostna potrošnja
10 nasvetov za varčno uporabo sušilnega stroja

Sušilni stroji s toplotno črpalko porabijo tudi do 50 odstotkov manj električne energije kot kondenzacijski.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Sušilni stroji s toplotno črpalko so energijsko najbolj varčni med vsemi tipi sušilnih strojev, ker večji del odpadne toplote iz že navlaženega sušilnega zraka ponovno uporabijo za segrevanje suhega zraka.

V primerjavi s klasičnimi kondenzacijskimi, na primer, porabijo tudi do 50 odstotkov manj električne energije. Na leto lahko tako pri stroških za energijo v povprečju prihranimo 70 evrov.

Kljub temu so še vedno razmeroma velik porabnik energije, zato je dobro vedeti, kako jih čim bolj učinkovito uporabljati. Poiskali smo deset nasvetov, kako varčevati z električno energijo pri uporabi sušilnega stroja.

1. Najvišji energijski razred

Če boste sušilni stroj pogosto uporabljali, izberite takšnega, ki ima na energijski nalepki označen najvišji energijski razred. To zagotavlja majhno porabo električne energije. Nasvet velja tudi za druge naprave v gospodinjstvu.

2. V boben le dobro ožeto perilo

Da bo perilo čim bolje pripravljeno na sušenje, poskrbite, da bo po pranju v pralnem stroju najprej dobro ožeto. Priporočljivo število vrtljajev ožemanja je vsaj 800 na minuto, še bolje pa 1000 ali 1200 na minuto. Perilo bo tako v sušilnem stroju prej posušeno, kar pomeni tudi manjšo porebo električne energije.

3. Za likanje ni nujno povsem suho perilo

Perila, posušenega v sušilnem stroju, običajno ni treba likati. Če pa ga boste likali, ni nujno, da iz sušilnega stroja pride popolnoma suho. V tem primeru zadostuje krajši čas sušenja oziroma izbira programa za lažje likanje. Ne pozabite: krajši kot je čas delovanja sušilnega stroja, manjša je poraba električne energije in stroški zanjo.

4. Pravilno razvrščeno perilo

Sodobni sušilni stroji imajo tipala, ki samodejno merijo, kako vlažno je perilo v sušilnem stroju. Šele ko je popolnoma suh najbolj moker kos perila, sušilni stroj zaključi cikel sušenja. Da bi preprečili predolgo delovanje sušilnega stroja zaradi enega samega mokrega kosa, je najbolje, da perilo, preden ga vstavite v sušilni stroj, razvrstite po stopnji vlažnosti. Dejanski čas sušenja je namreč odvisen od stopnje vlažnosti perila.

5. Potratno polovično polnjenje bobna

Boben sušilnega stroja napolnite v skladu z navodili proizvajalca. Pri tem upoštevajte, da ne boste prav nič prihranili, če boste priporočeno količino perila razdelili na pol in sušili vsako posebej. Cikel sušenja bo verjetno krajši, poraba električne energije pa večja, ker bo moral stroj opraviti dva cikla.

6. Na primerno mesto

Tudi sama postavitev sušilnega stroja lahko vpliva na to, koliko električne energije bo porabil za delovanje. Če stoji preblizu stene ali pohištva in zrak ne more neovirano krožiti okrog njega, se lahko preveč segreje. Zrak v njem ne more več optimalno krožiti in poraba energije se poveča. Takšno kopičenje toplote je lahko celo nevarno, akumulirana toplota lahko v skrajnem primeru povzroči tudi požar.

7. Čiščenje filtrov

Med sušenjem perila se proščajo prosta tekstilna vlakna in se vrtinčijo po bobnu. Velika vlakna se ujamejo v glavni filter, ki je običajno preprosto dostopen na vratih sušilnega stroja, najdrobnejše delce pa lovi dodaten filter tik pred izmenjevalnikom. Oba filtra ali pa kar izmenjevalnik sam je treba res skrbno in pogosto čistiti, drugače se lahko stroj tudi pokvari. Nekateri modeli z alarmom opozorijo na nujnost čiščenja, še bolje pa je, da redno čiščenje postane rutina ob zagonu ali praznjenju stroja.

8. Če je le mogoče, brez časovnika

Nekateri stroji omogočajo nastavitev časovnika, tako da se sušilni stroj samodejno zažene takrat, ko ste v službi, denimo. Na prvi pogled se zdi to praktično, vendar je treba upoštevati, da tako kot vse druge naprave tudi sušilni stroj v stanju pripravljenosti porablja energijo. Če upoštevamo, da so vse naprave v gospodinjstvu v stanju pripravljenosti v povprečju 22 ur na dan, na leto porabijo okrog 300 kWh električne energije, kar pomeni, da se letni strošek za elektriko po nepotrebnem poveča za skoraj 50 evrov. Torej: če je le mogoče, sušilni stroj (in druge naprave) vklopite brez uporabe časovnika, ko jih ne uporabljate, pa jih izključite iz omrežja.

9. V času manjše tarife

Če imate v gospodinjstvu dvotarifno merjenje, sušilni stroj (in druge večje gospodinjske aparate) uporabljajte v času manjše tarife, ko je torej električna energija cenejša. Cenejša je med delovniki od 22. do 6. ure, med vikendi in prazniki pa cel dan.

10. Program eko ni tako eko

Tudi vedno več modelov sušilnih strojev ponuja program eko. Neodvisni testi potrošniških organizacij so pokazali, da uporaba tega programa za sušenje perila resda prihrani nekaj malega električne energije, zanimivo je tudi, da je čas sušenja krajši (pri pralnih in pomivalnih strojih so programi eko običajno daljši) – a vse to na račun slabše posušenega perila. Zelo verjetno je, da boste sušilni stroj ponovno zagnali, tokrat z običajnim programom, s tem pa izničili prihranek programa eko.

 

Clear-X-logo-super-short

Skupinski nakup bo izveden v okviru projekta CLEAR-X. Projekt CLEAR-X je financiran iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020 (pogodba št. 101033682). Vsebina tega članka predstavlja izključno stališča avtorjev in je njihova izključna odgovornost. Ne odraža nujno stališč Evropske komisije in/ali Evropske izvajalske agencije za podnebje, infrastrukturo in okolje (CINEA). Evropska komisija in agencija ne prevzemata odgovornosti za morebitno uporabo informacij.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju