10 nasvetov za pravilno in varčno rabo klimatske naprave

5. december 2022

Ogrevanje in hlajenje Energija
10 nasvetov za pravilno in varčno rabo klimatske naprave

Kako s klimatsko napravo hladiti ali po potrebi (d)ogrevati, da bo pri tem porabila čim manj električne energije? Pripravili smo 10 nasvetov, kako s klimatsko napravo prostore poleti hladiti, v prehodnih obdobjih pa (d)ogrevati, pri tem pa porabiti čim manj električne energije in zmanjšati prispevek h globalnim podnebnim spremembam.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

1. Pozimi in v prehodnih obdobjih je ogrevanje s klimo smiselno

Klimatska naprava je v prvi vrsti namenjena hlajenju, a z njo lahko v prehodnih obdobjih stanovanje tudi ogrejete. Ogrevanje s klimatsko napravo pa je smiselno in učinkovito, dokler temperatura zunaj ne pade pod 10 °C.

2. Poleti naj bo temperatura največ 24 ali 25 °C

Poleti naj bo temperatura v prostoru za 6 do 8 °C nižja kot na prostem. Če je torej zunaj 32 ali 33 °C, hlajenje klimatske naprave nastavite na največ 24 ali 25 °C. Vsaka stopinja nad 25 °C namreč pomeni od 6- do 8-odstotni prihranek pri stroških za elektriko na letni ravni.

3. Dlje časa z manjšo močjo za optimalno porabo energije

Če lahko klimatsko napravo upravljate na daljavo, jo vključite vsaj kakšno uro pred prihodom domov, pri čemer upoštevajte nasvet iz prejšnje točke. Manj energije bo porabila, če bo dlje časa delovala nastavljena na višjo temperaturo, kot če bo krajši čas delovala s polno močjo.

clear-x banner web-final Desktop 970x250

4. Zaprite okna in vrata, ko klimatska naprava deluje

Ko klimatska naprava deluje, naj bodo okna zaprta. Zastrite jih z žaluzijami, roletami ali drugimi senčili, da preprečite pasivno ogrevanje prostora. Zračite zvečer oziroma ponoči, ko je zunaj nekoliko hladneje.

5. Redno čiščenje in vzdrževanje je ključno

Klimatska naprava bo učinkovito delovala le, če boste poskrbeli za redno vzdrževanje in čiščenje. Enkrat na leto je treba očistiti filtre, zamašeni namreč povečajo rabo energije za 5 do 15 odstotkov, poleg tega so glavni krivec za slabše delovanje in neprijetne vonjave, saj zadržijo največji del umazanije, prahu in mikroorganizmov.

6. Pred nakupom: izberite ustrezno močno napravo

Izberite ustrezno močno napravo glede na velikost in druge značilnosti prostora, v katerem jo boste namestili. Prešibka bo ves čas delovala s polno močjo, da bo prostor ohladila na želeno temperaturo, zato bo porabila več električne energije. Razdalja med notranjo in zunanjo enoto naj bo čim krajša, tako bo naprava prej in lažje dosegla ustrezno temperaturo v prostoru ter za to porabila manj energije.

7. Notranja enota naj bo v prostoru, ki je najbolj izpostavljen soncu

Ko bo ohlajen najbolj izpostavljen prostor, bo tudi v drugod v stanovanju bolj prijetno. Pazite, da v bližini notranje enote ni virov toplote – klimatska naprava se namreč pri vzdrževanju nastavljene temperature ravna po vgrajenem termostatu.

8. Neoviran pretok zraka v bližini notranje enote

Zrak mora neovirano krožiti okrog notranje enote, drugače bo njen izkoristek slabši. Torej ne nad omaro ali za zaveso. Prva tako ne nad vrata, ki se pogosto odpirajo, saj bo vsakokrat, ko se bodo vrata odprla, začela pospešeno delovati.

9. Iz ozkega hodnika ne bo ohladila drugih prostorov

Hodnik običajno ni neposredno izpostavljen vročim sončnim žarkom, zato ga bo klimatska naprava razmeroma hitro ohladila na nastavljeno temperaturo in se izključila, v drugih prostorih pa bo še vedno (pre)vroče. Znižanje nastavljene temperature lahko vpliva na zdravje, predvsem pa poveča porabo energije in poslabša izkoristek naprave. Poleg tega lahko pogosto izklapljanje skrajša njeno življenjsko dobo.

10. Zunanja enota naj bo čim bolj zaščitena pred neposrednim sončnim obsevanjem

Sončno obsevanje lahko poveča rabo energije za približno 10 odstotkov.

Clear-X-logo-super-short

Projekt CLEAR-X je financiran iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020 (pogodba št. 101033682). Vsebina tega članka predstavlja izključno stališča avtorjev in je njihova izključna odgovornost. Ne odraža nujno stališč Evropske komisije in/ali Evropske izvajalske agencije za podnebje, infrastrukturo in okolje (CINEA). Evropska komisija in agencija ne prevzemata odgovornosti za morebitno uporabo informacij.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju