Že diši po prazničnem pecivu pri vas doma? Test silikonskih pekačev je pokazal, da ti piškotom in tortam lahko dodajo neželene snovi

7. december 2022

Mali kuhinjski aparati, posoda, pribor Nevarne kemikalije
Že diši po prazničnem pecivu pri vas doma? Test silikonskih pekačev je pokazal, da ti piškotom in tortam lahko dodajo neželene snovi

Prednovoletni čas velja za vrhunec sezone pečenja najrazličnejših dobrot. Evropske potrošniške organizacije so tokrat pod drobnogled vzele silikonske pekače, ki jih večinoma uporabljamo za pripravo sladic. Med vzorci so preverili predvsem tiste, ki omogočajo oblikovanje in peko več manjših kosov.

Dodaj vsebino med priljubljene

Za dodajanje vsebine med priljubljene potrebujete uporabniški profil. Brezplačna registracija

Iz različnih evropskih držav so na test poslali 44 vzorcev, med njimi jih je bilo le sedem (16%) popolnoma varnih za uporabo. Pri desetih izdelkih (23%) so med testom zaznali prehajanje škodljivih snovi v večjih količinah, zato niso primerni za večkratno uporabo pri visokih temperaturah.

V vseh ostalih pekačih je bila količina izločenih snovi nižja, a, ker je šlo za snovi, ki po razvrstitvi REACH sodijo med takšne, ki vzbujajo veliko skrb, je treba pri uporabi upoštevati previdnostno načelo. Rezultati testa so prosto dostopni tukaj.

Evropska potrošniška organizacija (BEUC) skupaj s svojimi članicami, med katerimi je tudi ZPS, poziva EU, naj ponovno razmisli o svoji zakonodaji o materialih, ki prihajajo v stik z živili, in bolje poskrbi za zaščito potrošnikov.

Kemikalije se kopičijo v našem telesu in naravi in za številne si ne predstavljamo natančno, kakšne dolgoročne posledice prinašajo, opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije. Tudi aktualen test silikonskih pekačev potrjuje, da lahko škodljive kemikalije v naše telo prehajajo iz najrazličnejših izdelkov.

Skrajni čas je, da zakonodaja zaščiti potrošnike

Skrajni čas je, da EU pripravi stroge zaščitne ukrepe za silikon in druge materiale, da zaščiti potrošnike pred nezaželenimi onesnaževalci hrane. Potrošniške organizacije pod okriljem BEUC so pripravile priporočila oblikovalcem politike.

Strategija EU od vil do vilic, sprejeta leta 2020, Komisijo upravičeno zavezuje k reviziji FCM zakonodaje za izboljšanje varnosti hrane in javnega zdravja:

  • Uredite vse materiale, ki lahko pridejo v stik s hrano (FCM): med njimi tudi tiste iz recikliranih ali novih materialov, kot sta bambus ali palmovi listi. Potrebna so nova pravila za nadzor in zmanjšanje kontaminacije hrane s FCM. Hkrati pozivamo k ponovnemu pregledu že obstoječih zakonskih omejitev.
  • Vzpostavite previdnostni pristop za zaščito potrošnikov pred skrb vzbujajočimi kemikalijami. Snovi, ki vzbujajo veliko skrb – kot so hormonski motilci ali kemikalije, ki lahko povzročijo raka – morajo biti sistemsko prepovedani v materialih, ki prihajajo v stik s hrano.
  • Uporaba načela "Ni podatkov, ni trga": Nosilci dejavnosti bi morali dokumentirati varnost njihovih materialov, ki prihajajo v stik s hrano, vključno s kemičnimi mešanicami, ki prehajajo iz končnih izdelkov. Regulatorji morajo strogo nadzorovati točnost in zanesljivost teh informacij.
  • Zagotovite, da se proizvajalci držijo pravil. Države članice morajo dodeliti dovolj sredstev za uveljavljanje pravil, ki urejajo materiale, ki prihajajo v stik s hrano. Evropska komisija bi morala zagotoviti uradni nadzor in ga usklajevati in racionalizirati po vsej Evropi. To bi pomagalo preprečiti, da bi bili nekateri izdelki nadzorovani večkrat, medtem ko drugih sploh ne bi nadzirali.

Nasvet ZPS ob uporabi silikonskih pekačev

Silikonski material ni inerten, zato priporočamo, da ga ne uporabljate vsak dan, ob uporabi pa nujno upoštevajte najvišjo temperaturo in nekaj dodatnih nasvetov.

  • Pred prvo uporabo pekača naredite "začetni izdelek". Pripravite mešanico moke, vode in olja, jo specite in potem zavrzite.
  • Pekač postavite v ogreto pečico (ne v hladno) in vsaj pet centimetrov od vrha in sten pečice.
  • Pekača ne segrevajte neposredno na ognju ali drugih virih toplote (plošče, plameni, žari, steklokeramika ...).
  • Ne uporabljajte žara.
  • Izogibajte se uporabi noža in drugih ostrih predmetov.
  • Pekača ne pomivajte z agresivnim detergentom, uporabite nevtralnega.
  • Hrano z velikim deležem maščobe v pekaču pripravljajte pri nižji temperaturi od dovoljene.
  • Na splošno, tudi zaradi nastajanja rakotvornega akrilamida, priporočamo, da jedi v pečici pripravljate pri temperaturi, nižji od 170 °C.

Sveže e-novice ZPS, vsak petek

Ste z zanimanjem prebrali ta članek?
Prijavite se na e-novice ZPS za še več aktualnih in koristnih vsebin.

Politika varovanja osebnih podatkov

Sorodne objave

Nazaj na seznam objav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju