Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2022
Izjave za javnost 2022
06. september 2022

Dober sušilni stroj je (za marsikoga) nepogrešljiv gospodinjski pomočnik: naj bo tudi energijsko učinkovit!

Zveza potrošnikov Slovenije danes, 6. septembra 2022, začenja kampanjo za skupinski nakup na testu ZPS dobro ocenjenih sušilnih strojev s toplotno črpalko. V skupinskem nakupu bodo na voljo le tisti stroji, ki so na testu dosegli dovolj visoko oceno.

Prednosti sušenja perila v sušilnem stroju so dovolj očitne. Poleti sicer marsikdo lahko izkoristi sušenje na prostem, v prehodnih obdobjih, ko je v zraku veliko vlage, in pozimi pa je sušilni stroj boljša izbira. Raven vlage se lahko ob sušenju perila v prostoru zviša tudi za 30 odstotkov, kar dolgoročno povzroči nemalo težav, saj nastanejo idealne razmere za razvoj glivic, plesni in nekaterih bakterij.

V prvi fazi pri ZPS zbirajo nezavezujoče prijave zainteresiranih potrošnikov, in sicer na spletni strani www.SKUPINSKInakupZPS.si. V drugi polovici oktobra bodo predstavili izbranega ponudnika in modele, ki bodo na voljo v skupinskem nakupu. Takrat bodo prijavljeni potrošniki prejeli ponudbo skupinskega nakupa in se prosto odločili, ali bodo aparat kupili ali ne. Odločitev bodo morali sprejeti do konca novembra oziroma do prodaje zagotovljenih količin. Na ZPS poudarjajo, da je uspeh skupinskega nakupa odvisen od interesa potrošnikov in ustreznega odziva ponudnikov. Z začetkom kampanje so za vse potrošnike na spletni strani skupinskega nakupa brezplačno dostopni tudi rezultati zadnjega primerjalnega testa sušilnih strojev s toplotno črpalko.

skupinski-nakup-postopek Instagram Post Square

Vir: ZPS

Na ZPS bodo med ponudniki sušilnih strojev s toplotno črpalko izbrali tistega, ki bo glede na merila ponudil največ za potrošnika, predvsem pa čim bolj ugodno ceno. »Kot pri vseh izdelkih, ki imajo toplotno črpalko, lahko tudi pri sušilnem stroju govorimo o obnovljivem viru energije. Prav zato je to ena od naprav, ki jih obravnavamo v projektu CLEAR-X. S skupinskimi nakupi aktivnosti ZPS pri neodvisnem primerjalnem testiranju prestavimo še na eno raven višje, potrošnikom kakovosten izdelek po čim bolj ugodni ceni prinesemo tako rekoč na pladnju. Verjamemo, da bodo potrošniki to znali izkoristiti in tako na najbolj racionalen način prišli do sodobnega in učinkovitega sušilnega stroja,« je ob začetku kampanje poudaril Boštjan Okorn, vodja testiranja na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Sušilni stroj ni (nujno) energijsko potraten

Sušilni stroji so bili v gospodinjstvih še pred kratkim precej redki. Večina je perilo obešala na zraku ali v notranjih prostorih, kar ni ravno priporočljivo, saj se v zraku nabira vlaga, za sušenje katere porabimo dodatno energijo, sam prostor pa lahko napade plesen. Prednosti sušenja v stroju so postale še bolj očitne z uvedbo toplotne črpalke. Ta tehnologija v kombinaciji z zaprtim krožnim sistemom in ponovno uporabo odpadnega vročega zraka omogoča hitrejše segrevanje zraka, kar zagotavlja občutne prihranke pri porabi električne energije.

susenje-perila-no-logos

Vir: ZPS

Med sušilnimi stroji so razlike

stroji-razlike-no-logos

Vir: ZPS

S sušilnim strojem s toplotno črpalko lahko potrošniki v povprečju prihranijo 70 evrov na leto pri stroških za električno energijo v primerjavi s kondenzacijskim modelom.

»Med svojim delovanjem dobro ocenjeni modeli s toplotno črpalko praktično ne povzročajo nevarnosti za nastanek plesni. Količina vlage, ki med sušenjem uide iz stroja in vlaži okolico, je namreč zanemarljivo majhna,« izpostavlja prednost izbire ustreznega sušilnega stroja Barbara Primc z Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: »Svetujemo, da sušilni stroj stoji v prostoru s temperaturo približno 20 °C. Prostori, v katerih temperatura pade pod 5 °C ali se povzpne nad 35 °C, ne pridejo v poštev. Pomembno pa je tudi, da potrošniki ne pozabijo na redno čiščenje tesnil na vratih sušilnega stroja in filtrov, saj to preprečuje čezmerno uhajanje vlage v prostor.«

5 dobrih razlogov, zakaj sodelovati v ZPS kampanji skupinskega nakupa sušilnih strojev s toplotno črpalko

1. Prijava k sodelovanju je preprosta, nezavezujoča in brezplačna za vse potrošnike.

2. Vsem potrošnikom omogočamo možnost ugodnega nakupa kakovostnega in energijsko učinkovitega sušilnega stroja s toplotno črpalko. Za prejem nezavezujoče ponudbe zadošča prijava na www.SKUPINSKInakupZPS.si, kjer potrošniki oddajo ime, priimek in e-naslov za potrebe posredovanja ponudbe.

3. Nakup aparata vključuje brezplačno dostavo do vhodnih vrat stanovanja in možnost odvoza (po ceni ponudnika) starega aparata s pooblaščenimi izvajalci.

4. ZPS nudi vsem sodelujočim strokovne nasvete o uporabi in vzdrževanju v skupinskem nakupu ponujenih aparatov za doseganje energijske učinkovitosti in daljše življenjske dobe aparata.

5. Prijavljeni potrošniki bodo nakup stroja v okviru skupinskega nakupa lahko opravili že do konca oktobra, ko bo sušenje zunaj že skoraj nemogoče.

Kdo lahko sodeluje?

V kampanji skupinskega nakupa sušilnih strojev s toplotno črpalko lahko sodelujejo vsi potrošniki, ki živijo na območju Republike Slovenije. Prijavijo se lahko vsi, tudi tisti, ki niso člani ZPS, le prijavo morajo oddati na spletni strani www.SKUPINSKInakupZPS.si. Prijava jih ne zavezuje k nakupu, je pa pogoj za prejem ponudbe in za pridobitev pravice do nakupa sušilnega stroja s toplotno črpalko po pogojih, doseženih v okviru skupinskega nakupa.

Skupinski nakupi različnih izdelkov in storitev postajajo redna aktivnost številnih evropskih potrošniških organizacij, saj prinašajo številne prednosti in ugodnosti združenim potrošnikom, podpira pa jih tudi Evropska komisija.

Še več koristnih informacij in nasvetov ter prijavni obrazec najdete na www.SKUPINSKInakupZPS.si.

Predstavitev (novinarska konferenca z dne 6.9.2022, PPT/PDF) >>

Clear-X-logo-super-short

Skupinski nakup bo izveden v okviru projekta CLEAR-X. Projekt CLEAR-X je financiran iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020 (pogodba št. 101033682). Vsebina tega članka predstavlja izključno stališča avtorjev in je njihova izključna odgovornost. Ne odraža nujno stališč Evropske komisije in/ali Evropske izvajalske agencije za podnebje, infrastrukturo in okolje (CINEA). Evropska komisija in agencija ne prevzemata odgovornosti za morebitno uporabo informacij.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več