Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2022
Izjave za javnost 2022
19. julij 2022

Slovenske železnice naj omogočijo nakup vikend vozovnic, ki so v skladu s sklepom Vlade RS 75% cenejše, tudi prek spleta. Zdaj so potrošniki, ki vozovnico kupijo na enega od sodobnih načinov, namreč prikrajšani in po nepotrebnem za vožnjo plačajo bistveno več, kot bi morali.

Dne 12. julija 2022 smo na Slovenske železnice poslali poziv, ki se mu pridružujejo Focus, društvo za sonaraven razvoj, Kulturno društvo Prostorož, Cipra Slovenija, Slovenska kolesarska mreža in Koalicija za trajnostno prometno politiko. Poziv smo v vednost poslali tudi Ministrstvu za infrastrukturo.

V skladu z vladnim Sklepom o uvedbi družinske vikend vozovnice in vikend vozovnice lahko potrošniki že več kot 1 leto ob sobotah, nedeljah in praznikih potujejo za 75% nižjo ceno glede na osnovno vozovnico. Žal še vedno opažamo, da številni potniki s to ugodnostjo niso seznanjeni, kar je še posebej pereče v luči energetske in okoljske krize, ko marsikateri potrošnik išče cenovno ugodno in trajnostno alternativo osebnemu prevozu.

Na Zvezo potrošnikov Slovenije se je obrnilo več potrošnikov, ki so po internetu oziroma mobilni aplikaciji Slovenskih železnic med vikendom nevede kupili kar 4X dražje vozovnice za vožnjo z vlakom.

Enako vozovnic ni mogoče kupiti niti na spletu, če potnik nima kartice IJPP. To pomeni, da uporaba sodobnih načinov plačevanja voznine naključne potnike pravzaprav kaznuje, kar se nam zdi nesprejemljivo, zavajajoče in celo diskriminatorno.

Na spletni strani in v mobilni aplikaciji Slovenskih železnic nižje cene, ki so v veljavi za vikende in ob praznikih, v cenikih niso niti navedene. Tako potniki prek teh kanalov ne dobijo prave informacije o ceni, zato je zelo verjetno, da se marsikdo ne odloči za prevoz z vlakom, ker se mu zdi cena previsoka.

Preberite celotno besedilo poziva (PDF) >

Od Slovenskih železnic smo dne 19.7.2022 prejeli odgovor, ki ga lahko preberete tukaj (PDF) >

 
 

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več