Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2022
Izjave za javnost 2022
14. junij 2022

Na tisoče kupcev dizelskih vozil, tudi slovenskih, v katere je proizvajalec namestil napravo za prirejanje delovanja motorja med merjenjem izpustov in so svoje terjatve do koncerna VW odstopili myRight v okviru kampanje Zveze potrošnikov Slovenije, lahko nadalje upa na odškodnino.

Zvezno sodišče (BGH) v Karlsruheju je za razliko od sodišča v Braunschweigu v ponedeljek v vzorčnem, sicer Švicarskem primeru odločilo, da myRight izpolnjuje formalne zahteve, da s skupinskimi tožbami uveljavlja plačilo odškodnine. To pomeni, da se bo zdaj v sodnih postopkih lahko začelo preverjati vsebino posameznih zahtevkov.

nz

»To je pomembna etapna zmaga, saj nam kljub zavlačevanju postopkov s strani VW omogoča, da nadaljujemo sodne postopke za uveljavitev ustrezne odškodnine za več kot 6.000 slovenskih potrošnikov«, je dejala Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije.

K ponudbi »ustrezne rešitve« in zaključku sodnih postopkov je VW že konec preteklega leta pozvala tudi Evropska komisija skupaj z nacionalnimi nadzornimi organi za varstvo potrošnikov.

Po podatkih VW je na nemških sodiščih v teku več skupinskih tožb za skupno okoli 36.000 strank, med njimi tudi okoli 6.000 slovenskih potrošnikov, združenih v kampanji preVWara, ki jo je organizirala Zveza potrošnikov Slovenije.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več