Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2022
Izjave za javnost 2022
07. junij 2022

Svetovni dan varnosti hrane letos poteka pod sloganom "Varnejša hrana, boljše zdravje". To je četrti svetovni dan varne hrane, ki tudi tokrat izpostavlja pomen varne hrane za zdravje ljudi. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije, bolezni, ki se prenašajo s hrano, vsako leto prizadenejo 1 od 10 ljudi po vsem svetu. Obstaja več kot 200 tovrstnih bolezni, ki lahko potekajo v blažji obliki, lahko pa so tudi smrtonosne. Zato Združeni narodi in Svetovna zdravstvena organizacija poudarjata pomen varne in hranljive hrane pri zagotavljanju zdravja in dobrega počutja ljudi ter pozivata k ukrepom za zagotavljanje varnosti živil tekom celotne živilske verige.

Aktivno vlogo v tej verigi moramo prevzeti prav vsi - ne glede na to, ali hrano pridelujemo, predelujemo, prevažamo, skladiščimo, prodajamo, kupujemo, pripravljamo ali strežemo. Na ZPS se zavzemamo za to, da imajo potrošniki dostop do varne in kakovostne hrane.

Zato redno izvajamo primerjalne teste in tržne preglede, ki razkrivajo kako kakovostni so živilski izdelki, pri tem pa zasledimo tudi številne kršitve, o katerih redno obveščajo pristojne organe.

Prepričani pa smo tudi, da morajo imeti potrošniki dostop do informacij o rezultatih inšpekcijskih nadzorov. S tem namenom smo pred dnevi s Transparency International Slovenia (TI Slovenia) pozvali, da naj poročila Uprave za varno hrano znova postanejo javno dostopna.

Tudi sicer na ZPS redno obveščamo potrošnike, kako naj ravnajo in hranijo izdelke, da bodo varni za uživanje. Posebno pozornost varnosti namenjamo tudi v okviru primerjalnih potrošniških testiranj.

V preteklem letu smo na testu vaniljevih sladoledov ugotovili, da je eden od vzorcev presegal mikrobiološke kriterije, kar je nakazovalo na higiensko zelo slabo nadzorovan proizvodni proces. O svojih ugotovitvah smo nemudoma seznanili tako proizvajalca kot pristojne nadzorne organe.

Ta primer pa ni osamljen. V preteklem letu smo na testu kuhanih pršutov odkrili izdelek, ki je vseboval škodljivo bakterijo Listeria monocytogenes. Pri izvajanju testov in tržnih pregledov smo pozorni tudi na označevanje živil, ki prav tako lahko predstavlja tveganje za zdravje. Pomanjkljivosti so žal (pre)pogosta praksa.

V letu 2021 smo pristojne organe obvestili o pomanjkljivem in neskladnem označevanju pri več kot 30 izdelkih. Ker pa portal ZPS.si ostaja osrednji portal za slovenske potrošnike, pri ZPS samoiniciativno spremljamo tudi odpoklice živil.

ZPS nasveti za varnost hrane doma:

1. Poskrbimo za ustrezno osebno higieno. Za preprečevanje prenosa okužb je najpomembnejša higiena rok. Pred in po vsakem rokovanju z živili si roke temeljito umijmo.

2. Z rednim čiščenjem vzdržujmo čistočo na pripomočkih in površinah za pripravo in shranjevanje hrane.

3. Surova in toplotno obdelana živila ustrezno ločujmo, s tem preprečimo nastanek navzkrižnega onesnaženja.

4. Živila shranjujmo v ustreznem temperaturnem območju, v hladilniku vzdržujmo temperaturo pod 5 °C.

5. Pri pripravi hrane pazimo, da jo toplotno obdelamo do ustrezne središčne temperature.

6. Poskrbimo za ustrezno hladno verigo pri prenosu ohlajenih živil od trgovine do doma.

Več koristnih informacij najdete v rubriki Hrana in pijača.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več