Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2022
Izjave za javnost 2022
25. maj 2022

Skupaj s Transparency International Slovenia (TI Slovenia) smo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVVHVR) pozvali k ponovni javni objavi poročil o posameznih nadzorih inšpekcije UVHVVR in proaktivni objavi vseh informacij javnega značaja s področja dela UVHVVR.

Informacije o ugotovitvah inšpekcijskih nadzorov so bile nekoč na spletnih straneh objavljane proaktivno in ažurno. Danes je to drugače. Spletne strani UVHVVR so glede tega popolnoma netransparentne.

TI Slovenia se zdi navedeno še posebej zaskrbljujoče, saj je bil UVHVVR v preteklosti zgled drugim, zaradi dobrih praks, ki jih je vzpostavil. Tako je bil leta 2017 prejemnik priznanja ambasador transparentnosti za dobro prakso dostopa do informacij javnega značaja, ki ga je podelil Informacijski pooblaščenec.

Tudi na ZPS redno izpostavljamo potrebo po transparentnosti informacij. Ne le zato, ker na ta način izpostavljamo slabše, ampak predvsem zato, ker so na ta način izpostavljeni ponudniki, ki so vredni zaupanja.

Zakrivanje kršiteljev namreč škodi tistim, ki delajo dobro in slabi zaupanje v uradne inštitucije.

Še več, nujna je reforma inšpekcijskega nadzora, ki bo usmerjena v:

  • usklajeno načrtovanje inšpekcijskih nadzorov na podlagi ocene tveganja,
  • boljše sodelovanje med inšpektorji
  • krepitev vloge inšpekcijskih organov,
  • vzpostavitev enotne točke komuniciranja inšpekcijskih organov s potrošniki – točke, kjer bi bile javno, ažurno objavljene vse izdane odločbe, vsi rezultati inšpekcijskih nadzorov.

Preberite celotno besedilo poziva ZPS in TI (PDF) >>

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več