Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2022
Izjave za javnost 2022
13. april 2022

V primeru Sparkasse, kjer je banka kreditojemalcem obračunavala negativno vrednost obrestne mere EURIBOR kot da je ta 0%, bomo na Zvezi potrošnikov Slovenije vložili kolektivno tožbo potrošnikov. V tem sodnem postopku bodo zajete kreditne pogodbe, v katerih ni klavzule, da se negativni EURIBOR obračuna po vrednosti 0 %.

Na ZPS zato pozivamo prizadete potrošnike k prijavi na e-obvestila o zadevi Sparkasse.

pravni nasveti potrosnikom v casu koranavirusa odgovor

Na ZPS smo s tožbo na sodišču proti banki Sparkasse dosegli, da mora banka v kreditnih potrošniških pogodbah prenehati obračunavati negativne referenčne obrestne mere EURIBOR v višini 0 %. Banka mora pri izračunu pogodbene obrestne mere upoštevati dejanske negativne vrednosti EURIBOR.

Na ZPS smo po razsodbi sodišča banko Sparkasse pozvali k spoštovanju sodbe. Hkrati pa smo banko tudi pozvali, naj pravilno obračuna pogodbeno obrestno mero tudi za celotno obdobje za nazaj, ko ni upoštevala negativne obrestne mere EURIBOR.

Na ZPS odgovora banke sicer še nismo prejeli. Smo pa s strani potrošnika, komitenta Sparkasse, prejeli informacijo, da ga je banka obvestila, da bo dejansko negativno vrednost EURIBOR obračunavala le za obdobje od pravnomočnosti sodbe naprej.

Zato smo se odločili za kolektivno uveljavljanje pravic potrošnikov v primeru Sparkasse. Vse oškodovane potrošnike vabimo, naj se nam pridružijo v kolektivni tožbi. O dogajanju vas bomo sproti obveščali, zato vsem prizadetim potrošnikom svetujemo, da se prijavite na e-obvestila o zadevi Sparkasse.

V okviru kolektivnega sodnega postopka bomo od banke Sparkasse zahtevali:

  • Naj vsem kreditojemalcem, ki odplačujejo kredit, preračuna preostanek dolga in temu ustrezne obroke s tem da za celotno obdobje upošteva dejanski EURIBOR.
  • Naj vsem kreditojemalcem, ki so dolg po kreditni pogodbi že odplačali, vrne preplačila.

Želite biti obveščeni o nadaljnjem dogajanju v zadevi Sparkasse?

Prijavite se na prejem obvestil o tej zadevi z vpisom vašega e-naslova.
Elektronska pošta(*)
Please let us know your email address.

(*)
Za prijavo na obvestila je potrebno, da se strinjate z Obvestilom o varstvu in obdelavi osebnih podatkov.

Za uspešno prijavo prosimo, da jo potrdite s klikom na povezavo, ki jo boste prejeli na vaš e-naslov.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več