Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2022
Izjave za javnost 2022
07. april 2022

Višje sodišče je potrdilo sodbo, s katero je banki naloženo, da v kreditnih potrošniških pogodbah preneha obračunavati negativne referenčne obrestne mere EURIBOR v višini 0 %. Banka mora upoštevati dejanske negativne vrednosti EURIBOR pri izračunu pogodbene obrestne mere.

Zveza potrošnikov Slovenije je leta 2017 vložila tožbo zoper banko Sparkasse zaradi neupoštevanja negativnega EURIBORja v potrošniških kreditnih pogodbah. V tožbi smo zahtevali, da se ugotovi, da banka z uporabo EURIBOR v vrednosti 0 % namesto dejanske negativne vrednosti krši Obligacijski zakonik in Zakon o varstvu potrošnikov.

Zahtevali smo tudi, da se banki prepove uporabljati takšno prakso v vseh kreditnih pogodbah, ki ne vsebujejo posebne klavzule o ničelni vrednosti EURIBOR. ZPS je še zahtevala, da se zaradi zagotovitve obveščenosti potrošnikov banki naloži tudi objava izreka sodbe v dveh dnevnikih. Okrožno sodišče v Ljubljani je pritrdilo zahtevkom ZPS. Banka se je na sodbo pritožila, a je Višje sodišče njeno pritožbo zavrnilo in potrdilo sodbo prvostopenjskega sodišča.

nz

Banka je dolžna sodbo izvršiti, na ZPS pa smo banko danes še pozvali, da pravilno obračuna pogodbeno obrestno mero tudi za nazaj: "Pričakujemo, da bo banka Sparkasse izpolnila sodbo in nemudoma prenehala s sporno prakso. Hkrati pa od njih pričakujemo, da bodo spoštovali ugotovitev sodišča, da je takšno obračunavanje EURIBORja nezakonito in da bodo vsem svojim kreditojemalcem pravilno obračunali pogodbeno obrestno mero za celotno obdobje, torej upoštevali dejanske negativne vrednosti EURIBOR tudi za obdobje pred pravnomočnostjo sodbe. Tistim kreditojemalcem, ki pa so kredit že odplačali, pa naj vrnejo preplačilo. ," je ob tej priložnosti poudarila Breda Kutin, predsednica ZPS.

ZPS je banko tudi pozvala, naj vse svoje kreditojemalce o izvedenem preračunu pogodbenih obresti obvesti z ustreznim obračunom njihovega kredita.

Kako lahko potrošniki preverite, ali velja sodba tudi za vašo pogodbo?

Odločitev sodišča banki prepoveduje nadaljevanje tovrstne prakse v primeru tistih pogodb, ki ne vsebujejo pogodbenega določila, ki bi določalo, da se negativna vrednost euribor obračuna v višini 0 %.

Banka je to nezakonito prakso izvajala od leta 2015, ko je vrednost EURIBORja postala negativna.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več