Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2022
Izjave za javnost 2022
01. februar 2022

Na ZPS smo pozvali vse poslance Državnega zbora, naj sprejmejo Zakon o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja, s tem prekinejo dolgoletno finančno in socialno obremenitev slovenskih kreditojemalcev ter jim omogočijo odplačilo kreditov v normalnih mejah. 

Medtem je Ustavno sodišče razveljavilo sodbi sodišč, ki sta zavrnili tožbo dveh potrošnikov na ugotovitev ničnosti kreditne pogodbe v švicarskih frankih.

Kot nacionalna potrošniška organizacija se obenem odzivamo na navedbe, ki jih je v svojem javnem pozivu za zagotovitev pravne države ter predvidljivega poslovnega okolja pred obravnavo predloga zakona v Državnem zboru RS zapisalo Združenje bank Slovenije.

Navedbe v omenjenem pozivu predstavljajo stališče bank, ki se v želji obdržati ekstra dobičke ne ozira na dolgoletne finančne in socialne posledice, ki jih odplačevanje kreditov v švicarskih frankih (CHF) povzroča slovenskim potrošnikom.

Prav te kredite je avstrijski finančni regulator izrecno označil kot neprimerno obliko za dolgoročno stanovanjsko oz. potrošniško kreditiranje , njihovo agresivno trženje v državah srednje in vzhodne Evrope pa je bilo tudi predmet analiz mednarodnih organizacij (IMF, ESRB), kar je rezultiralo v oblikovanju novih pravil za potrošniške kredite.

Menimo, da bo s sprejemom zakona Slovenija pokazala, da na svojem trgu zahteva spoštovanje zakonodaje in odgovorno ravnanje ponudnikov finančnih produktov in da pojmuje varstvo potrošnikov kot pomembno ustavnopravno zaščiteno dobrino.

Poziv ZPS predsedniku Državnega zbora RS in poslanskim skupinam (PDF) >

Pismo Evropske potrošniške organizacije BEUC predsedniku Državnega zbora RS (PDF) >

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več