Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2021
Izjave za javnost 2021
04. oktober 2021

Sodni postopki po vsej EU še kar trajajo, večina evropskih potrošnikov pa ostaja praznih rok. Tudi primer slovenskih potrošnikov je še vedno na sodišču v Nemčiji in čaka na razplet. Evropska komisija in nacionalni nadzorni organi za varstvo potrošnikov pozivajo Volkswagen, naj šest let po izbruhu afere Dieselgate končno potrošnikom širom po Evropi ponudi odškodnino, do katere so upravičeni.

"Volkswagnove poslovne prakse glede trženja dizelskih avtomobilov, opremljenih z nedovoljenimi sistemi, kršijo zakonodajo EU o varstvu potrošnikov," so Evropska komisija in nacionalni nadzorni organi za varstvo potrošnikov (CPC) zapisali v skupni izjavi. V njej zahtevajo od Volkswagna, naj šest let po izbruhu afere Dieselgate potrošnikom, ki so proti proizvajalcu avtomobilov že na sodišču, ponudijo "ustrezne rešitve" in zaključijo sodne postopke.

BEUC, krovna organizacija evropskih potrošniških organizacij, pozdravlja, da so se vse institucije, pristojne za varstvo potrošnikov, končno poenotile in pozvale VW, naj zagotovi odškodnino evropskim potrošnikom. Doslej so le trije nadzorni organi za varstvo potrošnikov (v Italiji, na Nizozemskem in na Poljskem) obsodili prakso VW kot nepošteno in nezakonito.

nz

»Tudi pri Zvezi potrošnikov Slovenije smo prepričani, da je čas, da tudi več kot 6000 slovenskih potrošnikov, združenih v sodnih postopkih kampanje PreVWara, prejme odškodnino," je ob tej priložnosti izpostavila Breda Kutin, predsednica ZPS. Hkrati ne smemo pozabiti, da slovenski oškodovanci, v nasprotju z nemškimi kupci VW, niso imeli možnosti sodelovati v poravnavi z VW v okviru vzorčne ugotovitvene tožbe (Musterfeststellungsklage), ki je bila mogoča le za potrošnike z bivališčem v Nemčiji.

Že začetku leta 2020 je namreč nemška potrošniška organizacija VZBV, članica BEUC iz Nemčije, z VW dosegla poravnavo za odškodnino potrošnikom, vendar je to veljalo le za potrošnike s prebivališčem v Nemčiji. Poleg Nemčije in Slovenije so na sodiščih sprožile postopke tudi druge članice BEUCa - iz Belgije, Italije, na Portugalske, v Španije, Avstrije, Francije, Nizozemske, Luksemburga, Švice, pa tudi drugi, ki niso mogli sprožiti tožbe, so se neusmiljeno borili za pravico in odškodnino za potrošnike.

Kljub temu Volkswagen še naprej zavrača povračila potrošnikom v drugih državah, razen v Nemčiji, kljub temu, da so sodišča v Nemčiji, Italiji, Španiji ali Franciji že odločila, da so v aferi Dieselgate oškodovani potrošniki upravičeni do odškodnine.

nz

Generalna direktorica BEUC Monique Goyens je dejala: »Upamo, da bo poziv Mreže za sodelovanje pri varstvu potrošnikov pripomogel k pozitivnemu zaključku tega, kar so člani BEUC -a, potrošniške organizacije, kjer je bilo to mogoče, začele s svojimi tožbami na sodišču, takoj ko je izbruhnil škandal. Pričakujemo, da bo Volkswagen zdaj hitro sledil priporočilom nadzornih institucij in izplačal odškodnino vsem prizadetim potrošnikom po vsej EU. Vsak drug odziv na ta poziv bi bil za podjetje katastrofa in nadzorni organi iz mreže CPC bi morali biti pripravljeni ukrepati ob takšnem razpletu. "

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več