Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2021
Izjave za javnost 2021
22. september 2021

Ministrstvo za kulturo je pozvalo vse avtomobilske zastopnike in uvoznike, naj v roku 6 mesecev poskrbijo za upoštevanje Zakona o javni rabi slovenščine, tako da poskrbijo za ustrezne prevode uporabniških vmesnikov v avtomobilih v slovenski jezik.

Poziv ministrstva sledi pobudi, ki smo jo na ZPS pripravili skupaj z Avto moto zvezo Slovenije. V njej smo med drugim zapisali, da je slovenščina eden od uradnih jezikov Evropske unije. Poleg vidika varnosti, ki je v tem primeru še posebej pereč, je ključno, da ob ustrezni ureditvi tega področja slovenski potrošniki ne bodo več neupravičeno diskriminirani.

AMZS-ZPS-Twitter-quote

To seveda velja za vse digitalno upravljane naprave, ne le za tiste v avtomobilih, zato je ta poziv močan signal za vse prodajalce naprav, v katerih slovenščina še ni jezik v izbirnikih (med najbolj izpostavljenimi je zagotovo Apple).

Pri izdelkih, ki ne omogočajo upravljanja v slovenskem jeziku, se tisti potrošniki, ki niso vešči tujih jezikov, pogosto znajdejo pred dilemo, katera izbira oziroma nastavitev je prava. Zaskrbljujoče je dejstvo, da slovenščine v izbirnikih ne morete izbrati pri več kot polovici avtomobilskih znamk, ki so naprodaj v Sloveniji.

Avtomobilske znamke z uporabniškim vmesnikom v slovenščini

 Ga imajo Ga nimajo
Audi    
BMW    
Dacia    
Honda    
Hyundai    
Mercedes-Benz    
Mini    
Porsche    
Renault    
Seat    
Škoda    
Tesla    
Volkswagen    
Volvo
Alfa Romeo    
Citroën    
Fiat    
Ford
Jeep
Kia
Land Rover
Mazda
Mitsubishi
Nissan
Opel
Peugeot
Ssangyong
Suzuki
Toyota

To lahko privede do nevarnih situacij in tveganja, da bo potrošnik na cesti napačno reagiral. Še zlasti to velja za informacije, povezane s težavami pri delovanju naprave in za sistemska sporočila v vozilih, ki so posredno ali neposredno povezana z delovanjem vozila in njegovih varnostnih sistemov.

Ministrstvo v svojem pozivu od avtomobilskih zastopnikov in uvoznikov zahteva, naj v avtomobilih, ki so namenjeni prodaji v Sloveniji, v slovenski jezik prevedejo vse infozabavne, navigacijske in informacijske sisteme.

nz

Kot poudarjajo na Ministrstvu, avtomobilske zastopnike in uvoznike k temu zavezuje 2. odstavek 20. člena Zakona o javni rabi slovenskega jezika: "V elektronskih komunikacijskih in kontrolnih napravah mora biti omogočena izbira slovenščine in upoštevan slovenski črkopis."

Zato od zastopnikov in uvoznikov pričakujejo, da bodo vse informacije, ki so v elektronskih napravah avtomobilov namenjene uporabniku, podane tudi v slovenščini – zlasti v novih, kjer je to možno, pa tudi v obstoječih avtomobilih.

Več o pobudi AMZS in ZPS >

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več