Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2021
Izjave za javnost 2021
22. junij 2021

Po odločitvi Okrožnega sodišča mora Banka Sparkasse upoštevati tudi negativne vrednosti euribor. Okrožno sodišče je presodilo, da je bila praksa banke Sparkasse, ki je pri kreditnih pogodbah, ki ne vsebujejo pogodbenega določila, ki bi določalo, da se negativna vrednost euribor obračuna v višini 0 %, negativno obrestno mero euribor obračunavala kot ničelno, nezakonita.

Zveza potrošnikov Slovenije je leta 2017 na sodišču vložila zahtevek zoper banko Sparkasse, v katerem je zahtevala, da se ugotovi, da banka krši Obligacijski zakonik in Zakon o varstvu potrošnikov zaradi neupoštevanja negativnega euriborja ter da je banka dolžna v kreditnih pogodbah nemudoma prenehati s to prakso.

Okrožno sodišče v Ljubljani je pritrdilo zahtevku ZPS.

Sodba še ni pravnomočna, a na ZPS smo Banko Sparkasse pozvali, naj zaradi spoštovanja etičnih načel poslovanja prostovoljno izpolni sodbo, poleg tega pa naj kreditojemalcem, katerim je v preteklih letih napačno obračunavala pogodbeno obrestno mero, povrne nastalo razliko, oziroma tistim kreditojemalcem, ki so dolg po kreditni pogodbi že odplačali, vrne preplačilo. Odgovora banke še nismo prejeli.

Želite biti obveščeni o nadaljnjem dogajanju v zadevi Sparkasse?

Prijavite se na prejem obvestil o tej zadevi z vpisom vašega e-naslova.
Elektronska pošta(*)
Please let us know your email address.

(*)
Za prijavo na obvestila je potrebno, da se strinjate z Obvestilom o varstvu in obdelavi osebnih podatkov.

Za uspešno prijavo prosimo, da jo potrdite s klikom na povezavo, ki jo boste prejeli na vaš e-naslov.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA