Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2021
Izjave za javnost 2021
16. junij 2021

Nadomestilo, ki ga je GEN-i nekaterim svojim odjemalcem začel zaračunavati za izbiro vira energije 100% Sonce, je sporno, saj soglasja potrošnikov niso bila podana na ustrezen način. Na ZPS menimo, da morajo biti tovrstne odločitve potrošnikov vedno svobodne in v njihovih rokah. Preberite celotno stališče ZPS.

Izrecna privolitev je edini sprejemljiv način

Dobavitelj električne energije GEN-I je nekaterim svojim odjemalcem elektrike z dnem 1.4.2021 začel zaračunavati nadomestilo za izbiro vira energije 100% Sonce v višini 1 eura na mesec. Nadomestilo je GEN-I začel zaračunavati tudi tistim, ki v to niso izrecno privolili oziroma kot vir niso izbrali jedrske energije.

Gen-i-izjava

Na ZPS sicer podpiramo možnost izbire obnovljivih virov energije, iz katerih se odjemalcem dobavlja elektrika. Vendar menimo, da mora biti odločitev za vir energije, katere posledica je plačilo mesečnega nadomestila in s tem povišanje mesečnega stroška za dobavo elektrike, svobodna in v rokah potrošnika.

Potrošniki lahko izbiro spremenite in zahtevate povračilo plačanih nadomestil

To pomeni, da bi morali potrošniki v plačilo mesečnega nadomestila izrecno privoliti oziroma aktivno izraziti svoje strinjanje. Postopek, ki ga je izbral Gen-I, ni pravilen, ker je odjemalcem samodejno spremenil oziroma določil vir energije ter jim s 1.4.2021 začel zaračunavati mesečno nadomestilo v višini 1 euro, če niso izrecno izbrali jedrske energije.

Potrošniki, ki se s plačilom nadomestila 1 eur na mesec ne strinjajo, naj Gen-i obvestijo o izbiri drugega vira energije, ki je brezplačen ter zahtevajo povračilo že plačanih nadomestil v obliki dobropisa na naslednjem računu.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA