Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2021
Izjave za javnost 2021
22. april 2021

Pravica do zdrave pitne vode je zapisana v slovenski ustavi in je kot del pravice potrošnikov do zadovoljevanja osnovnih življenjskih potreb zapisana tudi v Smernicah za varstvo potrošnikov organizacije Združenih narodov.

Omenjene smernice za varstvo potrošnikov je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela že v Resoluciji 39/248 z dne 16. aprila 1985 in revidirala v Resoluciji 70 / 186 z dne 22. decembra 2015.

Okoljsko ravnovesje je občutljivo, zato ne posegajmo vanj brez javne razprave

Stališče ZPS je, da se spremembe zakonodaje, ki lahko bistveno vplivajo na pravico do zdrave pitne vode, ne smejo sprejemati po hitrem postopku, ampak le po široki in poglobljeni javni obravnavi, ki omogoča preučitev morebitnih posledic in vplivanja predlaganih sprememb na naše vodno bogastvo.

Strinjamo se z opozorili stroke in okoljevarstvenih organizacij

Zato ne moremo preslišati opozorila stroke in okoljevarstvenih organizacij, da je zakonska določba, ki na priobalnih zemljiščih omogoča "gradnjo objektov v javni rabi v skladu z zakonom, ki ureja graditev objektov" in "drugih objektov", odločno preširoka in predstavlja resna tveganja za degradacijo teh zemljišč in posledično za onesnaževanje površinskih in tudi podzemnih vodnih teles, predvsem povsod tam, kjer se podzemne vode napajajo iz površinskih vodnih teles.

Podpiramo pobudo za referendum Za pitno vodo

Zato podpiramo pobudo za referendum, ki bi lahko preprečil uveljavitev spornih novih določil Zakona o vodah. Pobudniki morajo zbrati 40.000 overjenih podpisov volilcev.

Kako lahko prispevate svoj podpis, izveste na spletni strani Za pitno vodo, kjer najdete tudi ustrezne obrazce in navodila, kako oddati podpis.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA