Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2021
Izjave za javnost 2021
16. marec 2021

Na Zvezi potrošnikov Slovenije smo Vladi Republike Slovenije danes poslali pripombe na nekatera od določil predloga Zakona o debirokratizaciji, saj menimo, da so v nasprotju z Zakonom o varstvu potrošnikov in da znižujejo doseženo raven varstva potrošnikov. Kot sporni ocenjujemo določili o neobveznih računih v primeru negotovinskega poslovanja ter o vročanju dokumentov v postopku prijave prebivališča na elektronski naslov posameznika, ki ni varen elektronski predal.

Neobvezno izdajanje računov je za potrošnike škodljivo

Predlog Zakona o debirokratizaciji spreminja določila veljavnega Zakona o davčnem potrjevanju računov.

Po 21. členu predloga zakona se za gotovinsko plačilo ne šteje več plačilo s plačilno in kreditno kartico, čekom in drugimi podobnimi načini plačila.

22. člen predloga zakona pa določa, da v primeru negotovinskega plačila zavezanec izda račun kupcu le na njegovo zahtevo.

Število tovrstnih plačil je v današnji dobi negotovinskega in spletnega nakupovanja seveda močno naraslo, že zdaj pa so pri negotovinskem poslovanju pogoste tudi zlorabe pravic potrošnikov.
Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot) v 35. členu določa, da je podjetje dolžno za prodano blago oziroma opravljeno storitev potrošniku izdati račun. V skladu z ZVPot mora namreč podjetje omogočiti potrošniku, da preveri pravilnost zaračunanega zneska glede na kakovost in količino kupljenega blaga oziroma opravljene storitve.

Račun potrošniku omogoča:

  • da takoj preveri, ali mu je prodajalec zaračunal pravilen znesek,
  • da kasneje po potrebi dokazuje kdaj in kje je kupil določen proizvod,
  • da kasneje po potrebi dokazuje ali so bile zanj opravljene storitve.

Zato ima račun veliko dokazno vrednost. Potrošnik ne more preveriti pravilnosti zaračunanega zneska glede na kakovost in količino kupljenega blaga oziroma opravljene storitve le s pregledom bančnega izpiska. Iz izpiska sta namreč razvidna le skupni plačani znesek in prejemnik plačila, kar pa za potrošnika nikakor ne predstavlja relevantnih oziroma zadostnih informacij o transakciji.

Neobvezna izdaja računa bo v naslednjem koraku vodila tudi k zaračunavanju izdajanja računov, kar je nesprejemljivo.

Po našem prepričanju predlagana ukinitev obveznosti izdajanja računov pri negotovinskem poslovanju tudi ne poenostavlja poslovanja trgovcev. Izdaja računa je pomembna tudi za izvajanje davčnih predpisov, na primer plačilo davka na dodano vrednost. Skladno s tem mora vsako podjetje poskrbeti za davčno potrjevanje računov, kar pomeni, da izdaja računa potrošniku dejansko ne more pomeniti nobenega dodatnega dela oziroma bremena za podjetje.

Sporne predlagane spremembe Zakona o prijavi prebivališča

Kot ocenjujemo pri Zvezi potrošnikov Slovenije, vročanje na elektronski naslov posameznika, ki ni varen elektronski predal, ter SMS sporočila na mobilno številko nikakor niso primerni načini za vročanje uradnih pošiljk.

Tovrstno vročanje predstavlja resno tveganje za posameznika z vidika pravne varnosti ter varstva osebnih podatkov.

Ranljivim skupinam državljanov (ljudje, ki so starejši, z nižjo izobrazbo ali nizkimi dohodki) bi predlagane spremembe uradnih postopkov ogrozile enakopravno participacijo v družbi.

Obstoječa zakonodaja jasno in temeljito ureja vsa vprašanja in postopke glede vročanja ter ob tem upošteva številne varnostne vidike, ki jih predlog Zakona o debirokratizaciji ne upošteva.

Tveganje, ki jih prinaša izbira načina vročanja na navaden elektronski naslov, nikakor ne sme biti na ramenih posameznikov, saj so posledice tega, da se posameznik morebiti ni seznanil z dokumentom, ki se kljub temu šteje za vročenega, lahko izjemno velike.

V zvezi s spremembami pri vročanju in zbiranju elektronskih naslovov ter (mobilnih) telefonskih številk je obširne in utemeljene pripombe Vladi podala že Informacijska pooblaščenka v svojem mnenju z dne 23. 2. 2021.

S tem mnenjem se na Zvezi potrošnikov Slovenije v celoti strinjamo in se mu pridružujemo.

Preberite celotno besedilo poziva Vladi RS (PDF) >

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več