Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2021

Zveza potrošnikov Slovenije je danes strokovni skupini Vlade RS poslala predlog, da naj proučijo možnost podaljšanja odloga plačil kreditov, ki bi veljal za vse potrošnike enako, do konca letošnjega leta.

Epidemija virusa COVID-19 še traja, v kratkem pa se bo izteklo enoletno obdobje moratorija na plačilo posojil po kreditnih pogodbah iz prvega protikoronskega zakonskega svežnja (PKP1). Ta je bil sprejet dne 20. 3. 2020.

Zadnja sprememba zakona, sprejeta v svežnju PKP7, je sicer kreditojemalcem omogočila dodaten odlog kreditnih obveznosti za obdobje največ 9 mesecev, vendar se v to obdobje štejejo tudi predhodno uveljavljeni odlogi zaradi posledic epidemije.

To pomeni, da se bo za številne potrošnike, ki zaradi posledic epidemije ostajajo v finančni stiski, odlog poplačil njihovih kreditnih obveznosti iztekel v kratkem, ne glede na to, kdaj so ga pričeli uveljavljati.

Glede na navedeno Zveza potrošnikov Slovenije predlaga Vladi RS, da strokovna skupina pri pripravi naslednjega paketa protikoronskih ukrepov preuči možnost podaljšanja odloga plačil kreditnih obveznosti do 31.12.2021, tudi za tiste kreditojemalce, ki so ga koristili že v okviru dosedanjih ukrepov pomoči Vlade Republike Slovenije.

Besedilo predloga (PDF) objavljamo tukaj.

 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA