Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2021
Izjave za javnost 2021
27. januar 2021

Po skoraj 25.000 zbranih pritožbah potrošnikov, se je Zveza potrošnikov Slovenije skupaj z evropsko potrošniško organizacijo BEUC odločila za vložitev prijave zoper Nintendo na Evropsko komisijo in tržni inšpektorat. Razlog za prijavo so sistemske težave s funkcionalnostjo igralne konzole Nintendo Switch.

Potrošniki so o težavah poročali v številnih evropskih državah, od Francije, Belgije, Nizozemske, Portugalske, Italije, Norveške, Slovaške, Slovenije do Grčije.

V Sloveniji je Zveza potrošnikov prejela 54 pritožb potrošnikov, ki so imeli težave z igralnim ploščkom konzole Nintenda Switch. Okvara, splošno znana kot 'Joy-Con Drift', povzroča nenadzorovano premikanje likov sredi igre, zaradi česar je igralna konzola povsem neuporabna.

Iz prejetih pritožb potrošnikov izhaja, da so se igralni ploščki kar v 88 % primerov pokvarili znotraj dveh let od nakupa.

V imenu Zveze potrošnikov Slovenije in potrošniških organizacij iz več evropskih držav je BEUC vložil prijavo na Evropsko komisijo ter nacionalne nadzorne organe varstva potrošnikov v teh državah zaradi prezgodnje pokvarljivosti in opustitve za potrošnike bistvenih informacij (na podlagi evropske direktive o nepoštenih poslovnih praksah).

Nintendo-Switch-action Isabelle ZPS

nz

Nintendo ne bi smel prodajati izdelkov, ki ne dosegajo osnovnih pričakovanj potrošnikov glede vzdržljivosti. Potrošniki pričakujejo, da bodo lahko izdelek uporabljali vsaj nek primeren čas, brez, da bi morali plačevati za zamenjavo izdelka z novim zaradi tehničnih okvar. Nintendo bi moral najti rešitev za vse prizadete potrošnike, ki so naleteli na to težavo.

ns

Zveza potrošnikov Slovenije skupaj BEUC-om in njenimi članicami poziva k preiskavi na nacionalni in evropski ravni ter k sprejetju ukrepov, ki bodo Nintendo obvezali k ustreznemu pristopu za reševanje težave prezgodnje pokvarljivosti.

Dokler težave ne bodo odpravljene, bi moral Nintendo poskrbeti za brezplačno popravilo okvarjenih igralnih ploščkov ter potrošnike pred nakupom ustrezno seznaniti s kratko pričakovano življenjsko dobo tega izdelka. Od prihoda na trg je bilo po svetu prodanih več kot 68 milijonov primerkov, od tega velik del v Evropi.

Celotno besedilo izjave za javnost BEUC je objavljeno tukaj.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA