Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2020
Izjave za javnost 2020
03. september 2020

Robotski sesalniki ne morejo popolnoma nadomestiti klasičnih, jih pa učinkovito dopolnjujejo in omogočajo vzdrževanje higiene z manj truda, zato so pogosta izbira potrošnikov. Cene so vse nižje, ponudba vse večja, kaj pa kakovost? Na nedavnem testu smo potrošniške organizacije preverile kakovost 197 robotov, 33 jih lahko kupite tudi pri nas – med njimi tistih z oceno dobro ni. Glavnina med tistimi na razpolago je prejela oceno povprečno, nekaj tudi pomanjkljivo. Razlog: slabe ocene za učinkovitost (predvsem za sesanje ob robovih, iz rež in sesanje preprog) ter gibanje po prostoru. Zato opozarjamo, da so robotski sesalniki udobna dopolnitev klasičnega sesalnika, a v celoti ga nadomestiti ne morejo. 

Za robotske sesalnike na testu smo odšteli med 140 do 1500 evrov. Tisti cenejši so brez dodatne opreme, kot so ločene bazne postaje, ročaji za prenašanje ipd., a pri sami učinkovitosti pogosto niso slabši od dražjih modelov. Robotski sesalniki lahko naenkrat počistijo od 30 do 120 kvadratnih metrov površine, kar je odvisno od zmogljivosti baterije. Bolje opremljeni modeli se lahko po vmesnem polnjenju vrnejo in nadaljujejo delo tam, kjer so končali. Ob koncu dela se robot vrne do polnilne postaje, kjer počaka lastnika, da ga očisti in izprazni.

favicon Preverite rezultate testa robotskih sesalnikov

Izbira je pestra, razpon cen velik, kako torej izbrati?
Pred izbiro je pomembno vedeti, katere naloge bo robot najpogosteje opravljal - sesanje gladkih površin ali preprog. Če pa imate po tleh pretežno preproge, si oglejte modele, ki so dobili boljše ocene za tekstilne talne obloge. Če niste pripravljeni prav globoko seči v žep, bodite skromni z dodatnimi funkcijami. Avtomatizacija je sicer prednost, a če je ne boste uporabljali, po nepotrebnem zapravljate denar. Nabor robotov je tako širok, da lahko najdete model s podobnimi lastnostmi brez nepotrebnih funkcij.

ZPS nasvet
1. Če robota kupujete prvič in dvomite, ali ga res potrebujete, poleg tega imate v stanovanju pretežno trde talne površine, vam ne bo potrebno seči globoko v žep. Rezultati testa razkrivajo, da tudi najcenejši izdelek na testu te naloge opravi zadovoljivo.
2. Robotski sesalnik ni zamenjava za glavni hišni sesalnik, je pa lahko zelo koristen pomočnik. Na delo ga pošljite vsak drugi dan oziroma celo vsak dan, če imate v hiši dlakaste živali. Čeprav v vsakem sesalnem ciklu ne bo obdelal vseh površin brez napake, bo zaradi pogostega čiščenja na koncu vse posesano, količina prahu v stanovanju pa se bo zelo zmanjšala.
3. Alergiki morajo biti pri klasičnih robotskih sesalnikih previdni. Modeli zaradi šibke sesalne moči nimajo filtrov HEPA in med sesanjem prepuščajo najdrobnejši prah. Po zaključku sesanja je treba počakati najmanj 15 minut, da se prah poleže, nikakor pa uporabnik z alergijo ne sme čistiti robota. Pri tem opravilu se namreč neposrednemu stiku s prahom ni mogoče izogniti. Za občutljive so zanimivi modeli robotov, ki nudijo mokro brisanje površin.
4. Sprogramirajte ga tako, da bo sesal, ko boste zdoma. Zaradi samostojnega delovanja vam ni treba poslušati hrupa, ki ga povzroča med sesanjem.
5. Pri izbiri ne pozabite na poprodajno podporo. Za robota boste sčasoma potrebovali nadomestne dele – stranske krtače, filter, pozneje glavne krtače in čez nekaj let nadomestno baterijo, mogoče tudi servis. Prodajalca ne pozabite povprašati o tem oziroma si ponudbo delov (in cene) že zdaj oglejte na spletu.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA