Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2020
Izjave za javnost 2020
16. april 2020

Klasična rdeča šminka zagotovo spada med bolj priljubljena in pogosto uporabljana ličila. Naj bo mat ali svetleča, dolgo obstojna ali le rahlo obarvana, svoje mesto ima v (skoraj) vsaki kozmetični torbici. Uporabnice od šminke pričakujejo, da jo je preprosto nanašati, je prijetne teksture in lepe barve, a biti mora tudi brez neželenih kemikalij, saj jih med uporabo nekaj tudi zaužijemo. Redne uporabnice, ki šminko večkrat na dan obnovijo, pojedo približno 20 gramov šminke na leto, zato je pomembno, da ne vsebujejo nevarnih snovi.

A to ni tako preprosto. Potrošniške organizacije smo preverile klasiko med ličili – rdeče šminke (od testiranih 21 šmink jih 15 lahko kupite pri nas oziroma tik čez mejo) in kar dobra tretjina je vsebovala mineralna olja, nekatere tudi nezaželene sestavine kot so alergeni, hormonski motilci itd.

favicon Preverite: rezultati testa šmink

V laboratorij smo poslali šminke uveljavljenih klasičnih znamk, ter šminke iz ponudbe ekološke kozmetike. Zadnje so v vzorcu močno zastopane (dobra polovica vzorcev je bila ekoloških znamk), čeprav imajo na trgu manjši delež. V okviru testa smo namreč še posebej želeli preveriti, ali lahko zaupamo informacijam na embalaži, da ekološki izdelki ne vsebujejo mineralnih olj.

Potrošniške organizacije smo na testu poleg vsebnosti neželenih frakcij mineralnih olj MOAH, MOSH in POSH preverile tudi vsebnost težkih kovin, kot sta svinec in kadmij.

nz181

Mineralna olja aromatskih ogljikovodikov so potencialno rakotvorna, zato se potrošniške organizacije zavzemamo, da bi njihovo vsebnost v izdelkih za ličenje in nego ustnic močno omejili oziroma prepovedali. Evropska agencija za varno hrano (EFSA ima glede vsebnosti MOAH v živilih jasno stališče: živila jih ne smejo vsebovati,

ns181

je pojasnila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Zavzemamo pa se tudi za omejitev mineralnih olja nasičenih ogljikovodikov, MOSH, saj kot trenutno kaže, lahko tudi ta škodujejo zdravju."

Evropska agencija za varnost hrane je opozorila, da je količina MOSH, ki jo vsakodnevno zaužije potrošnik (1,8–18 mg), potencialno skrb vzbujajoča. Mineralna olja namreč zaužijemo predvsem s hrano.

V okviru testiranja smo preverili tudi vsebnost težkih kovin. "Nekatere kovine, na primer živo srebro in svinec, so rakotvorne ali lahko vplivajo na plodnost, na druge, kot sta nikelj in kobalt, je mogoče razviti (pre)občutljivost oziroma alergijo," opozarja Urša Šmid Božičevič, ki je ob tem pojasnila, da je prav vseh 15 šmink vsebovalo minimalne sledi svinca, ki so najverjetneje posledica dodanih pigmentov. Nekatere šminke so vsebovale tudi nezaželene sestavine, med katerimi na ZPS izpostavljajo alergene (npr. Linalool) in titanov oksid ter BHT. Za slednjo obstaja sum, da spada med hormonske motilce, zato uporabo izdelkov, ki jo vsebujejo, odsvetujemo najstnicam in nosečnicam – ali šminka to sestavino vsebuje, potrošnik lahko preveri na seznami INCI.

Nasvet ZPS
Pred nakupom preverite tudi seznam INCI. Tako se izognite šminkam z nezaželenimi sestavinami.

 

 

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več