Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2019
Izjave za javnost 2019
15. oktober 2019

Moker nos, kihanje … za vse to in še marsikaj drugega so priročna rešitev papirnati robčki. Ponudba je pestra, cene različne, saj so v ponudbi tako robčki trgovskih kot znanih blagovnih znamk. Zato smo preverili, kakšne so razlike med njimi, predvsem, s katerim bomo nadležno `moker nos´ najbolj zanesljivo in do čistega obrisali.

Pri testu mehanskih lastnosti preizkušenih robčkov težav ni bilo, prav tako pri kemijskem delu (vsebnost formaldehida in prehajanje fluoroscence), nekoliko drugače se je zaključil test mikrobioloških lastnosti žepnih robčkov. Na testu sporogenih bakterij v papirju sta se dva vzorca odrezala opazno slabše, saj so v laboratoriju v vsakem od njiju našteli več tisoč CFU/dm2 (kolonij) bakterij. Uporaba omenjenih robčkov ni posebej tvegana, a lahko se zgodi, da bi pogostejše usekovanje pri občutljivem človeku dražilo sluznico.

favicon Preverite: rezultati primerjalnega testa žepnih robčkov

Žepne robčke običajno prodajajo v paketkih po 10 kosov (v enem vzorcu jih je bilo sicer 9),ti pa so pakirani v zavoje, v katerih je lahko od 8 pa vse do 30 paketkov. Razlika v količini robčkov je očitna, zato na ZPS svetujejo potrošnikom, da pred nakupom preverijo ceno za en paketek ali celo za en robček. Pri velikosti posameznega robčka so razlike manjše. Vsi robčki so skoraj kvadratni in podobnih dimenzij. Na testu je bila večina robčkov štirislojnih, a se je izkazalo, da tudi trislojni povsem spodobno opravijo svojo nalogo, zato ta podatek ni odločilen.

Za izdelke na testu (beli robčki) smo odšteli med 0,69 in 2,08 evra/paket oz. od 0,66 in 1,80 evra/100 robčkov. Noben vzorec ni bil izdelan iz recikliranega papirja.

Večina dovolj močna za opravljanje osnovne funkcije
Papirnati robčki morajo biti dovolj močni, da zadržijo silo, ki nastane med usekovanjem.

nz181

To lastnost smo preverili s testom razpoka, pri katerem so se vsi vzorci izkazali za dovolj kakovostne. Nižje ocene od povprečne ni bilo,

ns181

je predstavil rezultate testiranja vodja testiranja pri ZPS, Boštjan Okorn in dodal: "Druga pomembna lastnost je vpijanje tekočine. Vpijanje mora biti čim hitrejše, da se sluz ne razleze, hkrati je dobro, da imajo robčki čim večjo vpojnost."

Kemijski del brez posebnosti …
Pri nobenem od vzorcev nismo zaznali prehajanja (zelo nizkih vrednosti) fluorescence, kar je bila težava pri nekaterih preizkušenih kuhinjskih brisačah. Dodatno smo opravili še test vsebnosti formaldehida. Pri vseh testiranih vzorcih so bile vrednosti večinoma tisočkrat nižje od dovoljenih. Podobno dober je tudi rezultat testa prenosa antimikrobnih sestavin, saj v nobenem vzorcu nismo odkrili, da bi te sestavine prešle vanj. Vsi vzorci so zato prejeli zelo dobro oceno za kemikalije.

…mikrobiološki ne povsem
Nekoliko drugače se je zaključil test mikrobioloških lastnosti žepnih robčkov. V vseh primerih smo upoštevali standardne postopke, s katerimi se preverja stik papirja oziroma kartona in higienskega (tissue) papirja, sem spadajo tudi papirnati robčki, s hrano. Na testu sporogenih bakterij smo v dveh vzorcih našteli več tisoč CFU/dm2 (kolonij) bakterij, ki so sposobne tvoriti spore, kar zelo verjetno izhaja iz proizvodnega procesa. Uporaba omenjenih robčkov ni posebej tvegana, a lahko se zgodi, da bi pogostejše usekovanje pri občutljivem človeku dražilo sluznico. Vrednosti, ki so še sprejemljive, sicer niso določene, v javnih razpisih pa količino sporogenih bakterij pogosto omejijo na 100 CFU/dm2. Podobna zgodba je tudi z aerobnimi mezofilnimi bakterijami na površini papirja. Na splošno velja, da jih mora biti čim manj, kar je uspelo večini vzorcev, a ne vsem.

Ali veste? Papirnati robčki spadajo med biološke odpadke. Če je le mogoče, jih odlagamo v rjave zabojnike ali v kompost.


 

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA