Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2019
Izjave za javnost 2019
19. september 2019

Ogljikov oksid (bolj razširjeno poimenovanje je ogljikov monoksid) je strupen in gorljiv plin brez barve, vonja in okusa, kar pomeni, da ga človek s svojimi čutili ne more videti, okusiti ali vonjati. Javljalnik CO je zato najboljši pripomoček, ki z zvočnim signalom pravočasno opozori na povišane koncentracije tega tihega ubijalca v prostoru, a naši britanski kolegi ugotavljajo, da je na trgu veliko nezanesljivih, ki svojo nalogo slabo opravljajo ali pa sploh ne.

V skladu s Pravilnikom o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav (Uradni list RS, št. 100/2013) morajo biti od 1. januarja 2017 vsi bivalni prostori, v katerih delujejo od zraka odvisne male kurilne naprave, opremljeni z javljalniki ogljikovega oksida (CO). Sodelavci britanske potrošniške organizacije Which? so lani preizkusili njihovo učinkovitost in za kar petino na testu preizkušenih modelov nakup odsvetujejo, saj se je izkazalo, da je njihovo delovanje nezanesljivo in lahko ogrozi življenje uporabnikov.

favicon Preverite rezultate testa javljalnikov ogljikovega oksida

Med izdelki, ki jih naši kolegi priporočajo za nakup, smo jih nekaj našli tudi pri nas.

Ponudba javljalnikov je tudi na slovenskem trgu razmeroma velika, zato je na mestu vprašanje, katerega oziroma kakšnega kupiti. Na Tržnem inšpektoratu RS priporočajo, da izberete javljalnik CO, ki:

  • je opremljen s podatki o proizvajalcu ali dobavitelju ali blagovni znamki;
  • ima oznako CE;
  • je opremljen z nazivom in modelom proizvoda;
  • ima označen tip plina, ki ga zazna;ima priložena navodila za namestitev in uporabo ter menjavo baterij vslovenskem jeziku, v katerih je navedeno tudi, kakšna so vizualna in zvočna opozorila ter kako postopati v primeru alarma;
  • ima označen standard EN 50291-1, ki velja za električne naprave za odkrivanje CO.

Našteto bi moralo zadostovati za nakup varne in kakovostne naprave, a test naših britanskih kolegov je pokazal, da ni vedno tako. Res je, da morajo izdelki na testu potrošniških organizacij prestati stroga preverjanja, ponavadi strožja, kot to zahtevajo standardi, a to ni opravičilo, da je bila petina testiranih javljalnikov CO neustreznih.

Kaj storiti, ko se sproži alarm CO?
1. Takoj odprite okna in vrata, da se začne zmanjševati koncentracija CO v prostoru.
2. Kurilno napravo na plin ali olje ugasnite, pri kurilni napravi na trdno gorivo pa poskrbite, da je dovod zraka odprt (z zaprtjem dovoda zraka v kurilni napravi v prostoru pospešeno nastaja CO).
3. Javljalnika ne ugašajte, prav tako zvočnega signala ne smete utišati s pritiskom na kontrolno tipko na javljalniku – s tem namreč preprečite nadaljnje opozarjanje na CO v prostoru.
4. Prostor zapustite in vanj ne vstopajte, dokler zvočni signal ne ugasne (javljalnik oddaja zvočni signal vse dokler je v prostoru nevarna koncentracija CO).
5. Če živite v večstanovanjski stavbi, se umaknite iz stavbe, saj obstaja možnost, da so koncentracije CO povišane tudi na hodniku ali stopnišču.
6. Pokličite center za obveščanje (112).
7. Če ste bili dlje časa izpostavljeni povišanim koncentracijam CO, čim prej obiščite zdravnika, da preprečite trajne posledice zastrupitve s CO.

test lesnih peletov 9 2019 logo

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA