Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2019
Izjave za javnost 2019
16. julij 2019

Preprosto, hitro in poceni. Mokro britje je še vedno med najbolj priljubljenimi načini depilacije in kljub ne ravno dolgotrajnemu učinku, za mnoge ostaja prva izbira. Med 19 izdelki v dveh kategorijah – za enkratno in večkratno uporabo, so tokratni rezultati res v širokem razponu – od brivnikov, ki so se izkazali zelo dobro (kar se na kozmetičnih testih ne zgodi ravno pogosto), do brivnikov, ki smo jim podelili oceno pomanjkljivo. Za paket tistih za enkratno uporabo smo odšteli med 0,63 in 5,79 evra, za paket rezil za večkratno uporabo (z zamenljivo glavo) pa med 3,95 in 12,39 evra. Na dnu tabele so tako cenejši kot dražji izdelki, tako da tudi v primeru brivnikov cena ni merilo kakovosti.

favicon Preverite: rezultati testa ženskih brivnikov

Pred poletjem smo pozornost namenili brivnikom, in sicer tistim, ki vsaj z videzom, sporočajo, da so namenjeni ženskam. "Udeleženke testa so brivnike preizkusile na nogah, pod pazduhami in v predelu bikinija. In ker topa britev povzroča ureznine, je pomembno, da uporabljamo dober brivnik. Na testu se je pokazala res velika razlika v tem, kako gladko brivniki drsijo po koži, podatek, koliko ureznin so povzročali, pa je najbolj vplival na skupno testno oceno,« je pojasnila način testiranja Urša Šmid Božičevič in dodala: "Občutno bolje so se odrezali brivniki za večkratno uporabo, pri katerih je mogoče menjati rezilne glave. Kar 6 od 9 izdelkov za britje prejelo oceno zelo dobro. Medtem je med 10 izdelki za enkratno uporabo le en izdelek prejel oceno dobro, vsi ostali pa nižjo. Brivniki za enkratno uporabo so slaba izbira tudi z ekološkega vidika."


Kemikalije v brivnikih
Kako dober je rezultat britja, je odvisno od številnih dejavnikov, ne zgolj od števila rezil. Seveda je zelo pomembno, da so rezila ostra, pomembna je tudi oblika rezilne glave.

Britje je stres za kožo. Vse več britev, posebej tiste z naprednejšo izvedbo, ima na rezilni glavi poseben trak, ki pomaga pri bolj gladkem britju z manj urezninami. Na testu smo pregledali tudi vsebnost kemikalij v teh trakovih.

nz181

Podatek o tem, katere kemikalije vsebuje brivnik, lahko poiščete na embalaži, predvsem bodite pozorni na navedbe PEG (skupina emulgatorjev, ki tanjšajo povrhnjico, kar lahko povzroči prehajanje drugih (neželenih) kemikalij skozi kožo), BHT (antioksidant, hormonski motilec) in na alergene dišave. Posamezna dišava, ki spada med alergene, ne pomeni velikega tveganja, prispeva pa k dnevnemu koktajlu kemikalij,

ns181

opozarja Urša Šmid Božičevič.

ZPS nasvet:
1. Za nego po britju izberite izdelek za občutljivo kožo ali posezite po losjonu s polic, na katerih so izdelki za nego dojenčka.
2. Izogibajte se premastnim izdelkom, pri britju namreč nastajajo mikro poškodbe kože, ob tem pa lahko pride do okužbe z bakterijami. Film, ki ga mastni izdelki naredijo na koži, lahko stanje še poslabša.
3. Neposredno po britju pazduh ne uporabite dezodoranta, zato je bolje britje opraviti po večernem tuširanju.
4. Izogibajte se soncu neposredno po britju. Koža naj se umiri (čez noč). Povrhnjica je že tako poškodovana in sonce pri celjenju prav nič ne pomaga. Neposredno po britju odsvetujemo tudi plavanje v morju ali bazenu.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več