Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2019
Izjave za javnost 2019
29. november 2019

Termovke so priljubljene doma, še bolj na izletih, v vseh letnih časih. V hladnih dneh v njih prenašamo toplo pijačo, v toplih hladno, zato je pomembno, kako dolgo bo pijača v termovki ostala topla oziroma prijetno osvežujoča. Potrošniške organizacije smo 17 termovk, namenjenih uporabi na poti in pri aktivnostih na prostem, vzele pod drobnogled. Glavnina se je odrezala dobro, a kar 7 izdelkov je prejelo oceno nižjo od dobre. Slabše ocene so termovke prejeli na delu testa, kjer smo preverjali toplotno izolacijo, tri so prejele tudi oceno nezadovoljivo za tesnjenje.

Za izdelke na testu smo odšteli med 8,50 in 53 evri. Najdražja je res tudi zmagovalka testa, a sta takoj za njo, le z minimalno nižjo oceno, izdelka za katera boste odšteli 20 oziroma 25 evrov, medtem ko so med slabše ocenjenimi res cenejši izdelki, a tudi tisti s cenami okoli 25 evrov.

favicon Preverite: rezultati testiranja termovk

V največji meri kakovost termovk določa izolativna sposobnost, ki ni le najpomembnejši, ampak tudi najobsežnejši del testa. Z meritvami smo preverjali, kako se s časom spreminja temperatura vsebine. Preizkuse  smo najprej izvedli z vročo vodo (>95 °C), nato še s hladno (5 °C). Temperaturo smo preverjali po šestih, dvanajstih in štiriindvajsetih urah. Preizkušali smo tudi, ali steklenice še tesnijo, če se zvrnejo, kako se obnašajo pri uporabi, kako so izdelane, kako odporne so proti padcem in pri dolgotrajni uporabi.

Po šestih urah smo v večini namerili vsaj 80 °C
Ocena zadrževanja toplote je sestavljena iz rezultatov, ki jih dosegajo termovke, ko so polne in ko so napolnjene le do polovice. Po šestih urah smo pri večini namerili vsaj 80 °C, po dvanajstih urah pa se med njimi že kažejo razlike. Ob tem opozarjamo, da do polovice napolnjene termovke še slabše zadržujejo toploto, saj so v povprečju temperature za 12 do 15 °C nižje od tistih, ki jih dosegajo polne.

Pri preverjanju zadrževanja temperature hladnih pijač termovke niso imele težav
Po šestih urah se je pri večini temperatura vode s 5 °C dvignila le za stopinjo ali dve in po dvanajstih ni presegla 8 °C. Temperatura šele po štiriindvajsetih urah naraste nad kritičnih 10 °C, ko voda izgubi osvežilni učinek.

Od termovke pričakujemo popolno tesnjenje
Na poti, ko termovke prenašamo v torbah in nahrbtnikih, te ne stojijo vedno pokonci, pogosto se zvrnejo, zato smo preverjali, kako tesnijo, kadar niso v pokončni legi. Steklenice smo do treh četrtin napolnili z vročo vodo, ki smo ji dodali malo površinsko aktivne snovi, jih za deset minut obrnili `na glavo´, nato pa preverjali, ali se kje pojavijo sledi vode (na pokrovčku, izlivu ali na ohišju). Tri termovke testa niso opravile.

ZPS nasvet
1. Testi kažejo, da podatkom proizvajalcev o dobri izolativnosti termovk ne smemo zaupati, proizvajalci obljubljajo boljšo izolacijo, kot so pokazale meritve v laboratoriju.
2. Delno usmeritev, kaj kupiti, tokrat dajejo cene, saj so termovke z boljšimi lastnostmi v povprečju dražje, najcenejše so zbrane v spodnjem delu lestvice.
3. Različni sistemi odpiranja vplivajo na to, kako preprosto termovke polnimo in točimo iz njih. Preverite način točenja pred nakupom.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA