Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2018
Izjave za javnost 2018
18. december 2018

Vsem nam je znano, da alkohol škodi zdravju in ima tudi druge številne negativne učinke (v prometu, v družini). Škoda, ki jo ima država zaradi posledic popitega alkohola, zagotovo presega koristi, ki jih ima država od prodaje alkohola. Tudi v prehranskem smislu od pitja alkoholnih pijač nimamo ničesar dobrega. Ne vsebujejo hranljivih snovi, temveč so visokoenergijske in povzročajo nabiranje maščobnih oblog na telesu. Bolj energijsko bogata od alkohola je le še maščoba. Energijska vrednost enega grama alkohola (etanol) je 29,3 kJ /7 kcal, maščobe pa 37,7 kJ/ 9 kcal.

Tudi zato velja razmisliti o bolj odgovornem pitju alkoholnih pijač.

favicon Preberite članek v celoti: Alkoholne pijače: energijska bomba

Vsebnost alkohola je v pijači izražena kot volumski odstotek alkohola (vol.%), pove pa nam, koliko alkohola (etanola) vsebuje določen volumen alkoholne pijače.

nz181

Koliko pa je v alkoholnih pijačah kalorij, potrošniki pri nakupu največkrat ne izvemo. Označevanje sestavin ter energijske in hranilne vrednosti namreč pri teh pijačah (še) ni obvezno, medtem ko pri brezalkoholnih pijačah je,

ns181

opozarja Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: "Res pa je, da so se nekateri proizvajalci, predvsem evropski pivovarji, pred leti zavezali, da bodo pri označevanju izdelkov stopili korak pred zakonodajo, zato so začeli na izdelkih prostovoljno navajati seznam sestavin in energijsko vrednost. Te informacije smo opazili na skoraj vseh pivih v naših trgovinah, razen pri tistih iz manjših pivovarn. Medtem ko, na veliki večini žganih pijač in vina nismo našli ne seznama sestavin ne energijske vrednosti in hranilne tabele."

Alkoholne pijače = energijska bomba
Alkoholne pijače ne vsebujejo hranljivih snovi, so pa visokoenergijske in povzročajo nabiranje maščobnih oblog na telesu.
Za občutek:
alkoholne pijace energijska bomba-vino1. V enem kozarcu (1dcl) vina (rdeče ali belo, suho do polsladko) z 12 vol. % alkohola je okrog 444 kJ/ 106 kcal (293 kJ/ 70 kcal iz alkohola in do 150 kcal/ 36 kcal energije iz preostalega sladkorja v vinu). Prav toliko energije dobimo, če zaužijemo petino tablice 100-gramske mlečne čokolade, porabili pa jo bomo s pol ure hitre hoje.


alkoholne pijace energijska bomba-plocevinka2. Mala pločevinka (0,33 l) piva ležak lahko vsebuje od 628 kJ/ 150 kcal do 772 kJ/170 kcal
(odvisno od količine nefermentiranih ogljikovih hidratov), kar je
enako energiji v kosu pice (četrtina pice običajne velikosti).

ZPS: Evropski potrošniki si želijo označevanja sestavin, energijske in hranilne vrednosti na alkoholnih pijačah
Označevanje sestavin, energijske in hranilne vrednosti na alkoholnih pijačah naj postane zakonodajno obvezno, saj to omogoči potrošniku informirano izbiro. V dveh anketah, izvedenih leta 2014 v EU, je približno 70 odstotkov anketirancev odgovorilo, da pričakujejo označevanje alkoholnih pijač v enaki meri kot za preostala živila, 16 odstotkov pa jih je izjavilo, da bi popili manj, če bi vedeli za energijsko in hranilno vrednost alkoholnih pijač.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več