Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

Izjave za javnost 2018
Izjave za javnost 2018
03. december 2018

Glasbe danes ni več treba shranjevati, preprosto jo izberemo v storitvah pretočne glasbe. Vendar pa za kakovostno poslušanje v telefon vgrajeni zvočniki niso nujno dovolj, zato v zadnjem času cveti prodaja prenosnih brezžičnih zvočnikov. Tudi pri njih velja: večje je boljše, a tu trčimo ob težave s prenosnostjo.

 Proizvajalci si lahko izmišljujejo nove tehnologije ali materiale, a prek naravnih omejitev ne morejo. Zvok je valovanje zraka in nizke frekvence lahko kakovostno poustvari le primerno velik gonilnik, za visoke tone so mnogo manjši. Soliden zvočnik mora imeti najmanj ta dva gonilnika, pri takšnem razporedu sta odgovorna še za reprodukcijo srednjih. Oblika je drugotnega pomena. Zadnja leta so priljubljeni predvsem zvočniki v obliki valja, a ne toliko zaradi zvoka kot zaradi lažjega rokovanja z njimi. Še vedno pa najdemo tudi čisto običajne »škatlaste« zvočnike, ki po kakovosti zvoka ne zaostajajo, poudarjajo na ZPS.

Povezljivost ponavadi ni vprašljiva
Pri prenosnih zvočnikih povezljivost ni večja dilema, saj ima večina vmesnik Bluetooth. Nekateri imajo tudi kabelski priključek, vendarle so bolj izjema kot pravilo, kajti brezžičnost ima svoj čar – pa tudi kakšno pomanjkljivost. »Če nič drugega, moramo redno skrbeti za napolnjenost baterij. Večji zvočniki za uporabo doma, ki so običajno večji, imajo pogosto možnost povezave v domače omrežje Wi-Fi, ki omogoča prenos glasbe v zapisih višje kakovosti, energijo za delovanje pa pridobijo iz električne vtičnice. Najbolj vsestranski zvočniki ponujajo obe vrsti povezave, s čimer lahko ob vsaki priložnosti izkoristijo optimalno povezavo in dostop do energije,« izpostavljajo na ZPS in dodajajo: »Nekateri modeli so označeni s kratico NFC, ki pomeni podporo za še en brezžični standard prenosa podatkov. Ker je hitrost majhna, doseg pa izredno majhen, ni namenjen prenosu glasbe na zvočnik, temveč zgolj preprostejši prvi povezavi z mobilno napravo.«

 Preverite: rezultati primerjalnega testa brezžičnih prenosnih zvočnikov

Ker bomo prenosni zvočni prej ali slej uporabljali tudi na prostem, sta ob kakovosti zvoka in vzdržljivosti baterije pomembni še zadostna robustnost in vodoodpornost. Če se odločate za nakup zvočnika, ki ga boste večinoma uporabljali doma, poleg kakovosti zvoka in videza preverite še, kako preprosto je nanj povezati naprave članov gospodinjstva. Prednost imajo lahko tudi modeli, ki v prostoru najdejo sebi enake ter se samodejno povežejo med seboj in predvajajo glasbo kot en zvočni sistem.

ZPS NASVET:
1. Za kakovosten prenosni zvočnik boste morali odšteti 100 evrov in več
2. Cenene modele boste spoznali že na pogled, po slabši plastiki, vendar material ni vedno najboljši pokazatelj kakovosti. Zvočnike zato pred nakupom preizkusite, po možnosti s svojo glasbo.
3. Pozorni bodite na stabilnost zvočnika, saj si najbrž ne želite, da bi med predvajanjem nekoliko glasnejše glasbe plesal po površini.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA