Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

31. maj 2016

Jutri bo Odbor za finance in monetarno politiko v Državnem zboru obravnaval dopolnitve Zakona o plačilnih storitvah in sistemih, katerega cilj je prenos EU direktive o plačilnih storitvah v slovensko zakonodajo.

Najpomembnejši cilj dopolnitev je vsakemu potrošniku omogočiti dostop do bančnega računa in tako omejiti finančno izključevanje. To je dobra novica za potrošnike, ki jim banke ne želijo odpreti bančnega računa, ker ti zanje niso dobičkonosni, ali pa si računa zaradi vse višjih stroškov poslovanja z banko enostavno ne morejo privoščiti.

nzBrez bančnega računa je danes normalno ekonomsko in socialno življenje praktično nemogoče, 

ns

poudarja Boštjan Krisper, finančni svetovalec pri Zvezi potrošnikov Slovenije. Zakon izboljšave prinaša tudi za potrošnike, ki bančni račun že imajo.

Potrošnikom bo namreč omogočal boljši pregled nad stroški njihovega poslovanja z banko in lažjo primerjavo bančne ponudbe, obenem pa jim bo olajšal zamenjavo banke s pomočjo preglednega in hitrega postopka.

ZPS je poslanskim skupinam posredovala predloge za izboljšavo zakona, s katerimi želimo zagotoviti, da:

  • bo dostop do osnovnega plačilnega računa omogočen vsem potrošnikom ne glede na njihove finančne okoliščine, tudi tistim, ki so v postopku izvršbe;
  • bo nadomestilo za poslovanje z osnovnim bančnim plačilnim določeno tako, da si ga bodo potrošniki iz socialno ogroženih skupin sploh lahko privoščili;
  • bodo potrošniki imeli preprost dostop do informacij o svoji pravici, da lahko na banki zaprosijo za odprtje osnovnega plačilnega računa.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA