Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

20. december 2017

Za zdravo kožo je zelo pomembno, da ličila, ki jih uporabljamo, redno in temeljito odstranjujemo. Ostranjevalec ličil je zato nepogrešljiv kozmetični pripomoček. Dobra novica s tokratnega testa je, da je prav vseh sedem testiranih izdelkov dobro opravilo svojo nalogo – torej so dobri izdelki na voljo tako ljubiteljicam prestižnejših blagovnih znamk kot tudi tistim, ki ne želijo seči pregloboko v žep.

favicon Preverite: rezultati testa odstranjevalcev ličil

Na praktičnem delu testa so sodelovale `amaterke´ - tudi takšne, ki nosijo leče - in profesionalni vizažisti. Izdelke smo preizkusili po `metodi razdeljenega obraza´ – na eni polovici obraza so ličila odstranjevale z enim čistilom, na drugi z drugim. In ocene? "Na tem delu testa same `zelo dobre´,« je povzela rezultate Urša Šmid Božičevič in dodala:

nz

Nekaj razlik pa je bilo pri oceni, kakšen je občutek na koži, ali odstranjevalec kožo morda izsuši ali (preveč) namasti, a še vedno slabše ocene od `dobro´ ni bilo.

ns

Svoje so udeleženke in strokovnjaki povedali o uporabi izdelka: kako se odpira in zapira ter kako preprosto lahko vsebino odmerjamo na vato.

V laboratoriju smo preverili mikrobiološko neoporečnost pri sveže odprtih izdelkih, nato pa so v izdelke vnesli mikrobe in plesni ter po nekaj dneh preverili, kako učinkoviti so konzervansi v izdelku. Tudi ta del testa do testirani izdelki prestali brez težav. Prav tako so se dobro izkazali na testu v katerem smo ugotavljali, ali izdelki dražijo oči.

Dobro je vedeti - Si lahko obraz umijem kar z milom?
Uporaba mila v okolici oči ni najboljša izbira. Koža je rahlo kisla, njen pH je med 4,7 in 5,7, na milih pa pogosto zasledimo izraz `pH nevtralen´, kar pomeni vrednost pH 7. Takšno milo ima torej enak pH kot voda in ni `kislo´, nekatera mila so celo bazična. Ob pogostem umivanju s takšnim milom lahko uničimo kislinski plašč kože, ki je eden izmed ključnih zaščitnih mehanizmov kože. Koža postane razdražena in izsušena, če je funkcija kislinskega plašča kože oslabljena, je koža tudi bolj dovzetna za okužbe. Če ne morete brez mila, izberite takšnega s pH 5,5 ali celo manj.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več