Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

13. december 2017

Za gladko kožo brez nadležnih kablov.

Res je, živimo v času, ko se številni moški odločajo, da pustijo vsaj del obraza poraščenega z brado ali brki. A tudi sodobni `mestni drvarji´ svojo brado skrbno negujejo, preostali del obraza pa si redno brijejo, zato so celo `zaraščeni´ gospodje z brivniki tako ali drugače vsakodnevno povezani. Primerni so predvsem za britje do tri dni stare brade. Tokrat je na testu zmagal najdražji, brivnik z oceno dobro pa lahko dobite že za manj kot 100 evrov.

favicon Preverite: rezultati testa brivnikov

Že nekaj časa se večina ne ubada več s kabli, ampak s seboj vzamejo baterijski brivnik in pri tem upajo, da bo baterija zdržala še nekaj britij do konca potovanja. Vse skupaj pa se lahko sfiži že pred prvim britjem, če se brivnik med potjo nenadoma vključi sam in tiho prede v prtljagi, dokler mu ne zmanjka baterije. Na ZPS testu smo ugotovili, da ima večina brivnikov vgrajeno možnost zaklepanja neželenega vklopa, a vsi tega vendarle nimajo, zato bodite previdni pri nakupu, še posebej, če vaše življenje popestrite s številnimi popotovanji.

Velike razlike v zmogljivosti baterij
Tam pa vam jo lahko zagode že sama baterija. Nekateri zmorejo tudi do 30 britij z enim polnjenjem, drugi le 6. Zanimivi so tudi rezultati preizkusa hitrega, 5-minutnega polnjenja, ki pride prav, ko baterije zmanjka sredi britja. Po tako kratkem polnjenju boste lahko britje brez težav končali le z redkimi dražjimi modeli.

Čistilna postaja omogoča vzdrževanje visoke ravni čistoče
Našli jo boste ob boljših (in dražjih) brivnikih, pri drugih se boste morali potruditi in jih temeljito očistiti ročno. Nekako pričakovano lahko to vedno počnete pod tekočo vodo, vseeno vam priporočamo, da se občasno lotite tudi temeljitejšega čiščenja, med katerim je treba razdreti glavo. Le na ta način boste brivniku omogočili, da ostane dovolj učinkovit, saj dlake v mehanizmu onemogočajo pravilno delovanje.

Učinkovitost britja ni povezana s tipom brivnika
V pestri ponudbi na trgovskih policah lahko izbirate med linearnimi brivniki z dvema ali tremi mrežicami in rotirajočimi s tremi okroglimi glavami. Velike razlike med njimi ni, so pa linerani brivniki bolj primerni za preprosto in natančno britje robov (denimo zalizcev) oziroma delov pod nosom, medtem ko se rotirajoči zaradi bolj ali manj prilagodljivih glav bolje izkažejo pri britju brade z ostrimi linijami.

Nasvet ZPS: Kako povečati učinkovitost britja?
1. Napeta koža. Med britjem napnite kožo obraza in rezilom olajšajte pot do dlak. Na ta način bo britje tudi prijetnejše, brivnik bo lepše drsel po obrazu.
2. Vlaženje. Po vsakem britju uporabite losjon po britju z vlažilnim učinkom in tako kožo ohranite v dobri kondiciji.
3. Menjava. Redno menjajte brivne glave – vsakih 18 mesecev pri lineranih brivnikih in vsaki dve leti pri rotirajočih.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več