Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

23. november 2017

Balzami za ustnice spadajo med najbolj razširjene kozmetične izdelke, uporabljajo jih tako otroci kot odrasli. Na tokratnem testu smo potrošniške organizacije postavile pod drobnogled več kot 50 balzamov za ustnice, 18 jih lahko kupite tudi v Sloveniji, da bi ugotovili, ali vsebujejo neželene sestavine.

Kar polovica izmed v Sloveniji dostopnih balzamov za ustnice je vsebovala nezaželene sestavine. Za 9 izdelkov, ki mineralnih olj ne vsebujejo, smo odšteli med 1,14 in 10,95 evra. ZPStest je ponovno pokazal, da niti višja cena, uveljavljeno ime proizvajalca niti navedbe proizvajalcev niso pokazatelji bolj ali manj kakovostnega oz. varnega izdelka.

favicon Preverite: rezultati testiranja balzamov za ustnice

Koža na ustnicah je tanjša in bolj občutljiva kot drugje na obrazu, zato je pomembno, da jo zaščitimo, še posebej pozimi. Dobri balzami zaščitijo ustnice pred zunanjimi vplivi, hkrati pa na njih ustvarijo tanek film, ki preprečuje izhlapevanje vlage. Ustnice so zato ob uporabi dobrega balzama tudi bolj vlažne, čeprav glavni namen balzama ni vlaženje, ampak zaščita. "Glavni del testa je bil preizkus vsebnosti mineralnih olj, konkretno MOSH in MOAH, za katere sumijo, da škodujejo zdravju. Pri izdelkih, ki so ta del testa dobro opravili, torej MOSH in MOAH niso vsebovali, smo nato ugotavljali, kako učinkovito vlažijo ustnice – čeprav, kot smo že omenili, to ni glavni cilj balzamov. Vsak izdelek je nato preizkusilo 30 uporabnic, ki so podale mnenje o uporabi, občutku na ustnicah, priročnosti embalaže, strokovnjaki pa so ocenili, ali so oznake skladne z predpisi, čitljive in razumljive," je predstavila način testiranja Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala:

nz

Ob redni uporabi balzama na leto, po ocenah Znanstvenega komiteja za varstvo potrošnikov pri Evropski komisiji, zaužijemo približno 20 g balzama.

ns

Glede na to, da so med dobro ocenjenimi izdelki tako dražji kot cenejši izdelki, potrošnikom, ki ne želijo uporabljati balzama za ustnice z mineralnimi olji ali hormonskimi motilci, svetujemo, da upoštevajo spodnji nasvet.

Nasvet ZPS: Ko kupujete balzam za ustnice
1. Preberite seznam INCI, najbolje je, če izdelek vsebuje rastlinska olja. Sestavine, ki so lahko kritične: cera microcistallina/microcistallina wax, ceresin, mineral oil, ozokerite, paraffin, paraffinum liquidum, petrolatum, hydrogenated polyisobutene, polyethylene, polybutene.
2. Izberite balzam v tulcu. To je najbolj higienska izvedba. Izdelke v lončku moramo nanašati z rokami, kar s higienskega vidika ni najbolje. Balzami, ki jih iztisnemo iz tube, so bolj tekoči, kar pomeni, da vsebujejo več vode, to pa lahko poslabša higiensko neoporečnost izdelka.
3. Kot je pokazal naš test, balzami, ki jih lahko kupite samo v lekarni, niso bolj varni ali boljše kakovosti kot tisti, ki jih lahko kupite v drogerijah ali supermarketih.
4. Zaščitni faktor: dobrodošel za uporabo na morju, pohodništvu ali smučanju. Preverite, kakšen zaščitni faktor vsebuje balzam. Če je na seznamu sestavin Ethylhexyl methoxycinnamate, raje izberite drugega.
5. Propyl in Buthylparaben v kozmetični industriji uporabljajo kot konzervansa. Uvrščata se med hormonske motilce.
6. Parfumi in dišave: v kozmetičnih izdelkih so le zato, da so izdelki vabljivejši, a so pogosti povzročitelj alergij. Na seznamu 26 najbolj alergenih kemikalij, ki jih morajo proizvajalci posebej navesti (ne zadostuje samo navedba »parfum«), so linalool, limonene, geraniol, citronellol, ki so pogosto tudi v balzamih za ustnice.

 

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več