Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

13. november 2017

Potrošniške organizacije smo tokrat pod drobnogled postavile kreme za moške. Izkazalo se je, da za dobro kremo ni treba seči globoko v žep.

Na testu so prav vse kreme dobro navlažile kožo. Celo več, tiste, ki obljubljajo 24-urno navlaženost, so obljubo tudi izpolnile. Za kreme za oceno dobro, teh je bilo 6 izmed 8 testiranih, smo v odšteli med 1,63 in 34,9 evra. Kljub velikim razlikam v ceni, so bile razlike v kakovosti minimalne. Nobena izmed krem na testu ni vsebovala mineralnih olj, dve sta bili tudi brez konzervansov.

favicon Preverite rezultate: Test krem za moške

Moška koža je za približno petino debelejša kot ženska. Res je, gre za mikrometre, a pomenijo veliko razliko. Moška koža je manj občutljiva na bolečino, mraz in zunanje dražljaje. Kolagenske niti so prepletene v gostejšo mrežo kot pri ženskah in na moški koži se znaki staranja pokažejo kasneje kot na ženski. A pričakovanja moških pri kremah so podobna kot pri ženskah: enostavno mazanje, enakomerna porazdelitev po koži in seveda dobro vpijanje, da na obrazu ne pušča lepljivega občutka. "Med testirani izdelki je ta praktični del testa večina opravila dobro," je izpostavila Urša Šmid Božičevič iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: "Na praktičnem delu preizkusa smo udeležence povprašali tudi, kako všeč jim je vonj izdelka. Tega sicer nismo ocenili, saj gre za osebne preference – kar je nekomu všeč, drugemu smrdi. Za kreme, ki so imele specifičen vonj, brez sintetičnih `dodatkov´, marsikateremu udeležencu testa niso bile všeč, `da ne diši po moško´, karkoli naj bi to že pomenilo. Ta in številni drugi komentarji udeležencev pa kažejo, kako smo se navadili na te - povsem nepotrebne - dodatke."

Mineralna olja: vse kreme so opravile preizkus
Tokrat so na testu tudi preverili, ali morda katera od krem vsebuje neželena mineralna olja, natančneje aromatske ogljikovodike iz teh olj. V to skupino sodijo MOAH (mineral oils aromatic hydrocarbons), ki so potencialno karcinogena, in MOSH (mineral oils saturated hydrocarbons), za katere sumijo, da se njihovi ostanki nalagajo v telesu in lahko povzročijo vnetje jeter, vranice in bezgavk.

nz

Vsi izdelki so ta del testa opravili z odliko – v nobenem nismo odkrili nevarnih olj MOSH ali MOAH,

ns

je izpostavila Urša Šmid Božičevič.

Proizvajalci pa na embalaži navajajo tudi obljube oz. navedbe kot so `active energy´, `proti utrujeni koži´. Kljub vsebnosti kofeina, ki ga vsebujejo številne kreme za moške, raziskav, ki bi potrdila take navedbe ne poznamo. Pomembna je celotna receptura in ne le ena snov, ki jo vsebuje krema – navadno je tudi koncentracija te snovi izredno majhna.

Sveže e-novice ZPS, vsak teden

Naročite se na naše tedenske e-novice. Sproti spremljajte aktualne teste, koristne potrošniške nasvete in druge novosti. Od prejema e-novic se lahko kadarkoli odjavite.

Umik in odpoklic izdelkov

Več