Spletna stran Zveze potrošnikov Slovenije je zaznala, da uporabljate star brskalnik s katerim ogled strani ni možen. Za ogled prosimo naložite sodoben brskalnik ali posodobite obstoječega.

Zveza potrošnikov Slovenije

05. oktober 2017

Današnji sušilniki perila so koristni, varčni aparati, ki ne bi smeli manjkati v nobenem gospodinjstvu. Težava je v tem, da niso poceni, kar precej ohladi prvo navdušenje.

Marsikdo si sušilnika ne more privoščiti, morebiti niti nima prostora, in takrat perilo pristane na stojalu v bivalnih prostorih. ”Čeprav je uspeh sušenja zagotovljen, pa meritve kažejo, da proces ni povsem brez vpliva na mesečne stroške. Zaradi sušenja se znižuje temperatura v prostoru, kar mora ogrevalni sistem nadomestiti, poleg tega pa moramo prostore zaradi povečane vlažnosti še dodatno zračiti. Zato se še poveča strošek ogrevanja, kljub zračenju pa se pozimi poveča možnost za nastanek stenske plesni,” pojasnjuje Črt Breskvar in dodaja: ”Računi pokažejo, da je uporaba sušilnika koristna. Lahko načrtujemo čas sušenja, vlaga ostane v predalu in sušimo lahko do izbrane stopnje vlažnosti; če moramo obleke še likati, je
lažje likati ustrezno vlažne kose.”

favicon Preverite: zadnji rezultati testiranja sušilnikov

Nasvet ZPS: Kako izbrati sušilni stroj s toplotno črpalko?

1. Izberimo sodoben sušilni stroj s toplotno črpalko. Modeli brez  toplotne črpalke porabijo tudi do štirikrat več električne energije, kar precej spremeni celoten izračun.

2. Pred nakupom preverimo, kako dostopni so filtri za čiščenje. Tehnologija s toplotno črpalko zahteva še natančnejše čiščenje zraka, zato imajo ti stroji tudi mikrofiltre. Njihova manjša prepustnost povzroči, da se čas sušenja podaljša, poveča se poraba energije, v skrajnem primeru pa lahko povzroči tudi okvaro stroja. Zato priporočamo vsaj tako pogosto čiščenje, kot je navedeno v navodilih za uporabo. Žal so mikrofiltri pogosto težje dostopni in opravilo ni ravno enostavno.

3. Naj vas ne zavede navedena zmogljivost stroja (7 namesto 8 ali celo 9 kilogramov). Podatek je treba vzeti z rezervo: proizvajalci zelo radi zapišejo velika števila, a velikosti bobnov se med modeli skoraj ne razlikujejo. Velja, da sušilnega stroja ne smemo preveč napolniti, sicer bo perilo bolj zmečkano. Zato je recept za boljši rezultat vedno zmerna količina perila.

4. Modeli s toplotno črpalko so pri porabi energije res bistveno varčnejši kot klasični sušilniki, a obratno velja za čas sušenja. Sušenje s toplotno črpalko poteka počasneje, zato so vsi modeli na zadnjem testu prejeli oceno povprečno oz. še nižjo.

5. Šibka točka vseh sušilnikov ostaja zmečkanost perila – dobrih ocen pri tej lastnosti ni bilo (najvišja ocena je bila 'povprečno'). Sušilnik pač suši perilo z vrtenjem v omejenem prostoru – bobnu in mečkanju se ne da izogniti. Da bo slabe volje čim manj, je treba upoštevati naslednje nasvete:

  • ne vstavljajte v boben preveč perila naenkrat;
  • pazite, da po koncu programa perilo ne obleži v stroju in
  • nikar perila ne presušite. Perilo, namenjeno likanju, morA namreč ostati malce vlažno, sicer ga bomo težko zlikali.

6. Dobro je vedeti: Pokvarjen sušilni stroj s toplotno črpalko sodi med nevarne odpadke. Toplotna črpalka deluje na enakem fizikalnem principu kot hladilnik ali klimatska naprava. Zato vsebuje hladilnI plin za prenos toplote. Žal je večina ustreznih plinov škodljiva za okolje, kar pomeni, da sodi tak stroj med nevarne odpadke.

Umik in odpoklic izdelkov

Več

Ostanite obveščeni

Spremljajte novosti, članke in obvestila ZPS - prijavite se na tedenske novičke. Vaši osebni podatki bodo varovani v skladu z Zakonom o varovanju osebnih podatkov. Od prejema novičk se lahko kadarkoli tudi odjavite.

ČLANI ZPS VEDO VEČ

SPOZNAJTE PREDNOSTI ČLANSTVA