Za omejevanje trženja nezdrave hrane in pijač otrokom

6. oktober 2021

Za omejevanje trženja nezdrave hrane in pijač otrokom

S kampanjo na ZPS že vrsto let opozarjamo na pomanjkljivo regulacijo oglaševanja živil otrokom. Okolje, ki spodbuja pogosto uživanje večjih količin energijsko goste in hranilno revne hrane namreč pomembno vpliva na prehranjevalne navade naše najmlajše populacije in tako predstavlja enega izmed glavnih vzrokov za naraščajoč trend debelosti pri otrocih.

Temu problemu je posebno pozornost namenila tudi Svetovna zdravstvena organizacija in maja 2010 sprejela Resolucijo o omejevanju trženja nezdrave hrane in pijač otrokom. Današnji otroci imajo večjo avtonomijo in moč odločanja v družini kot v prejšnjih generacijah, zato pogosto pomembno vplivajo na nakupne odločitve staršev.

Tega pa se zavedajo tudi oglaševalci, ki s številnimi oglasi neposredno nagovarjajo prav najmlajše tako z vsebino oglasa in tudi z izbiro termina, v katerem se oglas predvaja.

Prostovoljne zaveze živilskih podjetij k bolj odgovornemu oglaševanju živil otrokom v praksi ne delujejo

Spomladi 2021 je pod vodstvom Evropske potrošniške organizacije BEUC potekala raziskava na področju oglaševanja živil otrokom, v kateri je sodelovalo deset potrošniških organizacij iz držav članic EU, med njimi tudi ZPS. Rezultati raziskave so pokazali, da prostovoljne zaveze živilskih podjetij k bolj odgovornemu oglaševanju živil otrokom v praksi ne delujejo.

Trenutna regulacija trženja živil otrokom na ravni EU je namreč tako ohlapna, da še vedno dovoljujejo oglaševanje živilskih izdelkov z veliko maščobami, sladkorja in soli prek različnih kanalov. Evropska potrošniška organizacija BEUC je zato v okviru poročila o raziskavi pozvala Evropsko komisijo, naj se ne zanaša več na samoregulacijo in naj vendarle uredi trženje nezdravih živil otrokom na ravni EU.

Na ZPS se zavzemamo za oblikovanje zavezujočih pravil, ki bodo temeljila na prehranskih smernicah Svetovne zdravstvene organizacije in ki bodo vključevala prepoved oglaševanja nezdravih živil po spletu, prepoved predvajanja oglasov na TV za nezdrava živila od 6. do 23. ure in ne zgolj v času programov namenjenim otrokom, prepoved uporabe tržnih tehnik, ki privabljajo otroke s privlačnimi embalažami živil (npr. risani liki in maskote blagovnih znamk), veljavnost pravil za otroke do 18. leta starosti.

Za omejevanje trženja nezdrave hrane in pijač otrokom

Oglaševanje živil otrokom: izkoriščajo mladost in neizkušenost
7. oktober 2021
Oglaševanje živil otrokom: zaščitimo naše najmlajše
5. oktober 2021
Oglaševanje živil otrokom: čas je za strožje omejitve!
5. oktober 2021
Kako preverimo, če je živilo primerno za vsakodnevno uživanje?
2. julij 2021

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju