Poziv ZPS telekomunikacijskim operaterjem, da prenehajo z zaračunavanjem neutemeljenih stroškov

31. avgust 2015

Poziv ZPS telekomunikacijskim operaterjem, da prenehajo z zaračunavanjem neutemeljenih stroškov

Telekomunikacijske operaterje pozivamo, naj prenehajo zaračunavati nekatere administrativne stroške, pri drugih pa naj znižajo ceno na raven dejanskih stroškov. Da bi bili v naslednjem krogu pogajanj z operaterji čimbolj uspešni, smo začeli zbirati podpise podpore na naši spletni strani.

Naše stališče še vedno ostaja, da bi marsikateri strošek moral biti vključen v stroške poslovanja operaterja in jih ta ne bi smel dodatno zaračunavati. Še posebej to velja za:

  • priključnino oziroma priključno takso pri mobilnih paketih,
  • prenos naročniškega razmerja,
  • prekinitev naročniškega razmerja.

Visoko postavljene cene administrativnih storitev, še zlasti tistih, ki so povezane s spremembo naročniškega razmerja, namreč vodijo k izkrivljanju konkurence in bistveno poslabšujejo položaj potrošnika kot uporabnika telekomunikacijskih storitev. Zaradi dodatnih stroškov se potrošnik bistveno težje odloči za zamenjavo naročniškega paketa za zanj bolj primernega ali ugodnega.

Pri ostalih stroških (sprememba klicne številke, prepis računa, izdaja razčlenjenega računa in zamenjava kartice SIM) si prizadevamo, da jih operaterji znižajo na raven dejanskih stroškov, ki pri tem nastanejo.

Potrošnike, ki se z omenjenimi prizadevanji strinjajo, prosimo, da s svojim podpisom podprete zahtevo po ukinitvi oziroma zmanjšanju stroškov administrativnih storitev. Vaša podpora bo lahko pomemben del argumentov pri nadaljnih pogovorih z operaterji, pa tudi z regulatorji trga (Agencija za varstvo konkurence, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve, Direktorat za informacijsko družbo, Tržni inšpektorat).

Število podpornikov poziva: 6821

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju