Oderuški krediti

7. december 2013

Oderuški krediti

Kampanja za uveljavitev pravic kreditojemalcev, oškodovanih zaradi nepoštenega poslovanja mreže podjetij, ki so ponujali kratkoročne gotovinske kredite za upokojence in zaposlene.

Ob Svetovnem dnevu pravic potrošnikov l. 2013 smo se osredotočili na oderuške kredite, ki so jih potrošnikom ponujala nekatera podjetja, nebančni ponudniki kreditov. S kampanjo smo želeli zaščititi finančno šibkejše potrošnike, ki najpogosteje posegajo po tovrstnih kreditih, saj kredita ne morejo najeti pri banki.

Vsem potrošnikom smo ponudili brezplačen pregled njihovih kreditnih pogodb, sklenjenih z nebančnimi ponudniki, in prejeli smo več kot 50 primerov pogodb. V nekaj primerih smo vložili tožbe, saj je bil cilj kampanje poleg pomoči posameznikom predvsem oblikovanje sodne prakse na tem področju za vse potrošnike v prihodnosti.

Leta 2014 prva pravnomočna sodba v korist potrošnika

To se je tudi zgodilo, saj je bila v letu 2014 na sodišču zaključena prva od pravd s pravnomočno sodbo v korist potrošnika. K učinkovitejšemu varstvu potrošnikov na področju kreditov je močno pripomogla tudi sprememba Zakona o izvršbi in zavarovanju, ki je nastala na predlog ZPS.

Na podlagi te spremembe lahko kreditojemalec s pisno izjavo prekliče upravno izplačilno prepoved na plačo ali pokojnino in tako učinkovito prepreči odtegovanje obrokov čez znesek, ki ga je dolžan vrniti.

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju