Kozarec vode iz pipe, prosim!

4. julij 2024

Kozarec vode iz pipe, prosim!

Ste tudi vi ob kosilu, večerji v restavraciji naročili kozarec vode iz pipe, vaša prošnja pa je bila zavrnjena? Razlog: v svoji ponudbi imajo le ustekleničeno vodo! Še več, celo potrošniki, ki so napoteni v zdravilišče sporočajo, da so vodo iz pipe dobili le, če so jemali zdravila. To se mora spremeniti.

Zakaj?

Slovenci imamo srečo, da lahko pijemo kakovostno vodo iz pipe. Pitje vode iz pipe je priročna, zdrava in trajnostna odločitev. Na Zvezi potrošnikov Slovenije menimo, da je treba dostop do brezplačne vode iz pipe v restavracijah in zdraviliščih zakonsko urediti.

Oddajte podpis podpore

Kako?

Na ZPS pozivamo vlado, da z ustreznim predpisom čim prej uredi brezplačen dostop do vode iz pipe v gostinskih obratih, in nujno v zdraviliščih. Torej ne zgolj s certifikati in lastnimi zavezami, ampak z zakonom.

Pozitivnih zgledov je veliko. Francija je z okoljskim zakonom naložila gostinskim lokalom, da morajo na meniju ali drugem vidnem prostoru označiti, da potrošniki lahko zahtevajo brezplačno pitno vodo. Velika Britanija in Kanada (včasih tudi le v delih države) pa sta z zakonom predpisali, da morajo podjetja z dovoljenjem za prodajo alkohola zagotoviti tudi brezplačno vodo iz pipe.

Če pa imate račun, iz katerega je razvidno, da ste za kozarec vode iz pipe plačali postrežnino ipd, ga slikajte in na fotografijo pošljite na [email protected].

Imamo prav?!

Če se tudi vi strinjate z našo pobudo, oddajte svoj glas podpore. Podpišite poziv. Hvala za vašo podporo.

Kampanjo že podpirajo: okoljski organizaciji Focus in Umanotera ter Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije. Bi kampanjo "Kozarec vode iz pipe, prosim!" podprla tudi vaša organizacija, društvo...Pišite na [email protected]. Poskrbimo skupaj za zdravo in trajnostno prihodnost.

Kozarec vode iz pipe, prosim! - želim podpreti kampanjo

Podprite našo kampanjo. Na ZPS pozivamo vlado, da z ustreznim predpisom čim prej uredi brezplačen dostop do vode iz pipe v gostinskih obratih in v zdraviliščih. Če se strinjate s tem, podprite naša prizadevanja in oddajte svoj podpis s pomočjo tega spletnega obrazca.

Z izpolnitvijo obrazca soglašate z obdelavo vaših osebnih podatkov za namen izkazovanja podpore naši kampanji ter za obveščanje v okviru te kampanje. Vaših osebnih podatkov ne bomo objavili niti posredovali tretjim osebam. Hranili jih bomo do zaključka kampanje oziroma največ 5 let. Privolitev v obdelavo in uporabo vaših podatkov lahko kadarkoli prekličete.
Vaš e-poštni naslov bomo uporabili za namen pošiljanja novic in obvestil o naših ponudbah. Vaše podatke bomo v ta namen hranili do preklica, ki ga lahko kadar koli pisno sporočite na elektronski naslov [email protected].

Z izpolnitvijo obrazca soglašate z obdelavo vaših osebnih podatkov za namen izkazovanja podpore naši kampanji ter za obveščanje v okviru te kampanje. Vaših osebnih podatkov ne bomo objavili niti posredovali tretjim osebam. Hranili jih bomo do zaključka kampanje oziroma največ 5 let. Privolitev v obdelavo in uporabo vaših podatkov lahko kadarkoli prekličete.

Zahtevate lahko dostop do svojih osebnih podatkov, popravo ali izbris ali omejitev obdelave. Imate pravico do ugovora obdelavi in pravico do prenosljivosti podatkov.

Vprašanja ali pripombe naslovite na [email protected]. Če boste menili, da je prišlo do kršitve zakonodaje, lahko podate pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu.

3182

Število prejetih prijav

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju