Kampanja Negativni euribor

29. avgust 2023

Kampanja Negativni euribor

Obveščamo vas o poteku dogajanj v zvezi s postopki Negativni euribor v kreditnih pogodbah in vas vabimo, da izpolnite obrazec za preverjanje ustreznosti za sodelovanje pri kolektivni tožbi.

Vse potrošnike, ki ste:

  • pri Banki Sparkasse
  • odplačevali posojilo s spremenljivo obrestno mero (= euribor + pribitek)
  • kadarkoli v obdobju od  maja 2015 do vključno junija 2022,

vabimo, da izpolnite obrazec, ki ga najdete na dnu te strani.

Izpolnite spletni obrazec

Kreditojemalce Banke Sparkasse in drugih slovenskih bank bomo sproti obveščali o poteku postopkov s kolektivnimi tožbami, da boste lažje uveljavljali svoje pravice kot oškodovanci. Kreditojemalce Banke Sparkasse, ki bodo izpolnili obrazec, bomo obveščali po elektronski pošti.

Zadeva euribor: obrazec za preverjanje ustreznosti za sodelovanje pri kolektivni tožbi proti banki Sparkasse

Če ste najeli kredit kot fizična oseba/potrošnik, prosimo, izpolnite spodnji vprašalnik s podatki, ki so navedeni v vaši kreditni pogodbi in osebnimi podatki osebe, ki je sklenila kreditno pogodbo (vi). V primeru, da imate več različnih kreditnih pogodb, vas prosimo, da za vsako posebej izpolnite obrazec (ponovite postopek). V primeru, da sta kredit najela dva kreditojemalca, zadostujejo podatki za enega.

Naslov stalnega bivališča (sedanji)

Prosimo, potrdite, da ste kredit najeli pri banki Sparkasse *
Zapišite v formatu: dan, mesec, leto; ločeno s pikami (npr. 04.11.2015).
Ali ste že odplačali kredit? *
To polje izpolnite le v primeru, da ste kredit že poplačali, bodisi redno, bodisi predčasno.
Zapišite v EUR, brez centov (npr.: 70.000).
Kakšen euribor je določen v kreditni pogodbi? *
Spremenljiva obrestna mera je izražena v obliki referenčne obrestne mere (v našem primeru je to euribor) in pribitka, na primer: 6m euribor + 2,50 %. Pribitek je v tem primeru 2,5 %.
Ali je v vaši kreditni pogodbi zapisana določba, ki pravi, da se v primeru negativne vrednosti euriborja za izračun pogodbene obrestne mere uporabi vrednost 0 %? *
Običajno to določbo najdete v 2. členu pogodbe in se glasi približno takole: "v kolikor bi bila vrednost euribor oziroma objavljena medbančna obrestna mera negativna, se šteje, da znaša vrednost 0."
Ali ste član-ica Zveze potrošnikov Slovenije?
Ta podatek ne bo vplival na obravnavo vašega primera – zgolj za interno uporabo.

Obdelava osebnih podatkov temelji na vaši privolitvi skladno s 6. členom, tč. 1.a Splošne uredbe o varstvu osebnih podatkov (GDPR). Privolitev lahko kadarkoli prekličete na e-naslov [email protected] ali na naslov Zveza potrošnikov Slovenije, Tržaška cesta 2, 1000 Ljubljana. Zahtevate lahko dostop do svojih osebnih podatkov, popravo ali izbris ali omejitev obdelave. Imate pravico do ugovora obdelavi in pravico do prenosljivosti podatkov. Vprašanja ali pripombe naslovite na [email protected]. Če boste menili, da je prišlo do kršitve zakonodaje, lahko podate pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu.

Z izpolnitvijo tega obrazca se šteje, da dovolite Zvezi potrošnikov Slovenije, da vaše navedene osebne podatke in ostale finančne podatke obdeluje za namene ugotavljanja ustreznosti za sodelovanje pri kolektivni tožbi in jih po potrebi posreduje pristojnemu sodišču za namen postopka s kolektivno tožbo ter jih v ta namen hrani do pravnomočnega zaključka postopka s kolektivno tožbo, če zakon ne določa drugače.

Z izpolnitvijo tega obrazca se šteje, da dovolite Zvezi potrošnikov Slovenije, da vaše navedene osebne podatke in ostale finančne podatke obdeluje za namene ugotavljanja ustreznosti za sodelovanje pri kolektivni tožbi in jih po potrebi posreduje pristojnemu sodišču za namen postopka s kolektivno tožbo ter jih v ta namen hrani do pravnomočnega zaključka postopka s kolektivno tožbo, če zakon ne določa drugače. Več o obdelavi osebnih podatkov si lahko preberete v našem Obvestilu o varovanju in obdelavi osebnih podatkov.

Kampanja Negativni euribor

Kolektivne tožbe proti  Banki Sparkasse
29. avgust 2023
Negativni euribor: obvestilo za kreditojemalce drugih bank
29. avgust 2023
Zadeva Negativni euribor: ZPS proti banki Sparkasse vložila tudi odškodninsko tožbo zaradi t.i. floor klavzule
22. november 2022
Sodelujte v skupinski tožbi Zveze potrošnikov Slovenije: Negativni euribor v kreditnih pogodbah!
20. junij 2022

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju