V našem primerjalniku depozitov lahko na preprost način preverite, pri katerem ponudniku za svoje prihranke dobite največ. Določite višino depozita in obdobje vezave ter primerjajte privarčevane obresti pri različnih bankah. Svetujemo vam, da dobro premislite o obdobju, v katerem v depozit naloženega denarja ne boste potrebovali. Predčasno prekinitev varčevanja vam bo banka namreč drago zaračunala.

Pri ZPS vsak mesec zberemo podatke o obrestnih merah depozitov z nespremenljivo obrestno mero, ki jih banke ponujajo vsem potrošnikom. Na trgu sicer obstajajo tudi depoziti s spremenljivo obrestno mero in depoziti, ki omogočajo druge vrste bonitet kot obresti. Teh v naš pregled ne vključujemo, saj menimo, da so zaradi svoje nepreglednosti manj primerni za potrošnike.

Podatke o višini obrestnih mer zbiramo iz cenikov in informativnih izračunov, ki jih banke objavljajo na svojih spletnih straneh. Izračune privarčevanih zneskov izvajamo na podlagi predpostavk in formul, ki jih je objavila Banka Slovenije v Priporočilih o načinih obračuna obresti za posle s prebivalstvom.

Za pravilnost izračunov ne moremo jamčiti, predvsem zaradi tega, ker vse banke na svojih spletnih straneh ne objavljajo natančnih informacij o svojih metodologijah izračuna obresti in ker so izračuni na njihovih spletnih straneh informativne narave.

Ker so prihranki z varčevanjem pri drugi banki, kjer nimate odprtega bančnega računa, lahko veliko višji, se primerjava ponudbe zelo splača. Nekatere banke vodenje depozita pogojujejo z odprtjem posebnega računa, ki ni vedno brezplačen. Če z banko, ki vam ponuja ugoden depozit, drugače ne poslujete se pozanimajte o možnosti odprtja posebnega računa v ta namen. Na ta način se boste praviloma izognili stroškom odprtja in vodenja navadnega bančnega računa. Bodite pa pozorni na to ali boste denar na ta račun lahko prenesli brez dvigovanja gotovine in ali bo banka od vas zahtevala, da denar na tem računu odleži še nekaj dni po izplačilu.

Znesek depozita vnesite brez pik in vejic: 1000, 5000, 10000 ...

Nazaj na seznam kalkulatorjev

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju