S kreditom ne vračate le izposojenega denarja, ampak plačujete tudi drage obresti. Če se med odplačevanjem kredita vaša finančna situacija izboljša, razmislite o predčasnem odplačilu. Z vnosom podatkov o svojem kreditu v profil OBSTOJEČI KREDIT lahko izračunate prihranek, ki se vam obeta.

Višina nadomestil, ki vam jih kreditodajalec sme zaračunati za predčasno odplačilo kredita, je zakonsko omejena. Pri kreditih s spremenljivo obrestno mero je predčasno odplačilo kredita za kreditojemalca brezplačno, pri kreditih s fiksno obrestno mero pa vam lahko dajalec kredita zaračuna nadomestilo. Zakon določa, da slednje ne sme biti večje od enega (1) odstotka vrednosti predčasno odplačane glavnice, če je do načrtovanega odplačila kredita ostalo še več kot eno leto (npr. če je vrednost glavnice, ki ste jo odplačali 10.000 evrov, nadomestilo ne sme presegati 100 evrov) oz. ne več kot 0,5 odstotka, če je do odplačila ostalo leto ali manj.

Dajalec kredita vam mora obračun predčasnega odplačila kredita zagotoviti v pisni in razumljivi obliki.

Kreditojemalci, ki predčasno poplačajo kreditne obveznosti, so upravičeni do delnega vračila skupnih stroškov. Za konkretni izračun se je potrebno obrniti na poslovno banko, s katero ste sklenili kreditno pogodbo.

Bančna ponudba kreditov se z leti spreminja. V časih, ko so krediti relativno poceni, vi pa še odplačujete drag kredit, preverite, ali bi se vam splačalo predčasno odplačati svoj kredit z novim. Najprej vnesite podatke o svojem kreditu v profil OBSTOJEČI KREDIT. Nato v profil NOVI KREDIT vnesite podatke kreditne ponudbe, ki ste jo dobili. Znesek kredita in število neodplačanih anuitet morata biti za primerjavo stroškov v tem profilu enaka tistim pri obstoječem kreditu.

Nasvet: Ne pozabite se pogajati s svojo staro banko. Predstavite svoj načrt in konkurenčne ponudbe ter povprašajte o možnosti znižanja obrestne mere za vaš obstoječi kredit. Mogoče se bodo pripravljeni pogajati.

Kreditojemalci, ki predčasno poplačajo kreditne obveznosti, so upravičeni do delnega vračila skupnih stroškov. Za konkretni izračun se je potrebno obrniti na poslovno banko, s katero ste sklenili kreditno pogodbo.

Obstoječi kredit

Nov kredit

Nazaj na seznam kalkulatorjev

Postanite član Zveze potrošnikov Slovenije

ZPS je neodvisna in neprofitna organizacija, že
več kot 30 let na strani potrošnikov.

Zakaj postati član-ica?

Pridobite dostop do kakovostnih vsebin:

  • Revija ZPStest: 12 številk v 10 izvodih, dostop le prek spleta ali z dostavo na dom
  • Dostop do vseh testov in drugih plačljivih vsebin
  • Pravno svetovanje pri potrošniških težavah
  • Svetovanje o kakovosti in varnosti gospodinjskih aparatov ter zabavne elektronike

Že od 69,60 € / na leto

Zakaj so vsebine ZPS plačljive?

Primerjalne teste izdelkov in storitev financirajo člani ZPS s plačilom članarine. S plačilom posameznega testa tako tudi vi omogočate izvedbo primerjalnih testov. Zaradi zagotavljanja popolne neodvisnosti ZPS kot potrošniška, organizacija ne sprejema donatorskih in sponzorskih prispevkov podjetij.

Želim se včlaniti

 

Potrošniško svetovanje ZPS

Ste v potrošniški zagati?

Pokličite nas. Svetovali vam bodo izkušeni pravni strokovnjaki. Brezplačno za člane in članice ZPS.

 

Več o svetovanju